Boyacının Penguenleri, Richard ve Florence Atwater tarafından yazılmış, çizimleri Robert Lawson’a ait olan ve ilk olarak 1938’de yayınlanan bir çocuk kitabı. Çok ünlü bir kitap olmasına karşın adından hatırlamayabilirsiniz, ancak “Babamın Penguenleri” adlı film uyarlamasını çoğunuz biliyorsunuzdur. Kasabanın, penguenlerin simgesel isimler taşıdığı kitap, 9 yaştan itibaren bir yetişkinin yol göstericiliğiyle okunabilir. Güçlü mesajları olan ve sıcacık duygularla keyifle okunan kitabı, yetişkinler de keyifle okuyabilir.
ELANUR US
“Küçük bir çocuk kadardı boyu ama ön taraftaki düzgün beyaz yeleği, arkasındaki yere sürünen uzun, siyah ceketiyle tam bir küçük beyefendi gibi duruyordu.”
Bu satırlar orijinal adı “Mr.Popper’s Penguins” olan ve Türkçe’ye “Boyacının Penguenleri” olarak çevrilen kitaptan. Kitabın ismi tanıdık gelmese bile “Babamın Penguenleri” adlı film uyarlamasını hatırlamışsınızdır. Oysa 2011’de filmi gösterime giren kitabın, Amerika’da ilk basım tarihi 1938. “Mr.Popper’s Penguins” 1892 doğumlu edebiyat öğretmeni Richard Atwater’ın yazdığı ikinci kitap. Yazarları haklarında bilgi bulmak zor olsa da evli olduklarını, Richard’ın kitabı bitiremeden öldüğünü ve karısı Florence’in tamamlayarak bastırdığını biliyoruz.
Çizer Robert Lawson, 1982 New York doğumlu ödüllü bir illüstratör. Hayatı boyunca 57 kitabın çizimini yaparken bunların 17’sini de kendisi yazmış. Yazdıkları pek çok dile çevrilmiş yetenekli bir sanatçı.
Yapı Kredi yayınlarından çıkan kitabın çevirmeni, İlknur Özdemir. Kendisini Paul Auster, J.M.Coetzee, Kafka, Ian McEwan gibi yazarların başarılı çevirilerinden tanıyoruz.
Kitaptaki olaylar, metaforik bir adı olan Durgunsu kasabasında geçiyor. Bu sakin Amerikan kasabasının hayalperest, yenilikçi, yaratıcı, sıra dışı bir duvar boyacısı var. Kahramanımız Bay Popper’ın büyük büyük hayalleri var. Bunlar o kadar büyük ki, kendisi bile gerçekleşebileceğinden umutsuz. Akşamları karısı ve çocukları uyuduktan sonra kitap okumayı ve hayal kurmayı çok seven boyacı, kutuplarla ve oradaki hayatla çok ilgili. Bu sıradan hayatlar eve gelen bir hediye ile değişiyor, hem de nasıl değişiyor! Cevabı kitapta…
Boyacının Penguenleri, 9 yaştan itibaren bir yetişkinin yol göstericiliğiyle okunabilir. Kasabanın, penguenlerin isimleri simgesel anlamlar barındırıyor. Kitapta; sıradanlığın dışına çıkmaya cesaret eden birisi olunca diğer insanların hayatlarının da farklılaşabileceği gibi anlamların yanı sıra; hayallerimize tutunmak, istediklerimiz ve sevdiklerimiz uğruna çaba sarf etmek, hayvanları sevmek ve korumak gibi asıl çıkarımlar var. Çok akıcı, sıcacık duygular veren, keyifle okunan kitap, bence yetişkin okurlara da hitap ediyor.
Filme gelirsek, özellikle mekân ve Bay Popper karakteri kitaptakinden epey farklı. Metinde küçük bir kasabada, maddi sıkıntılar içinde iyi bir aile babası varken; filmde beyaz yakalı, maddi durumu oldukça iyi, paragöz, eşinden boşanmış ve çocuklarına ilgisiz bir ana karakter görüyoruz. Jim Carrey’nin canlandırdığı Bay Popper, babasıyla ilişkisinin travmasını yaptığı evliliğe ve çocuklarıyla ilişkisine yansıtmış, sevmeyi unutmuş bir adam. Verilmek istenen mesajlar benzese de filmde daha çok pes etmemek ve geçmişe sahip çıkmak anlamını bulmak mümkün. Afişte Carrey’nin penguenlere kızar gibi yapıp bir ebeveyn edasıyla parmak salladığı oyuncu penguenler, animasyon değil canlı. Film setine onların doğal ortamlarına benzer bir alan kurulmuş. İnsan oyuncular gelmeden önce yetenekli altı penguen ve eğitmenleri bir hafta çalışmışlar. Bu özenli çalışmanın sonucunu filmi izleyerek görebilirsiniz. Keyifli okumalar ve seyirler diliyorum.
Kitabın Orijinal Adı: Mr.Popper’s Penguins
Kitabın Türkçe’deki Adı: Boyacının PenguenleriFilmin Orijinal Adı: Mr. Popper’s Penguins
Filmin Türkçe’deki Adı: Babamın PenguenleriKitabın Yazarları: Richard Atwater ve Florence Atwater
Çeviren: İlknur Özdemir
Elanur Us
Peyzaj Mimarlığı lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından edebiyat tutkusunu hayata geçirmek için girdiği İstanbul Üniversitesi AUZEF’de felsefe bölümü son sınıf öğrencisi. Çeşitli atölyelerde yaratıcı yazarlık, çocuk ve gençlik edebiyatı, çocuklarla felsefe, metin çözümleme, mitoloji ve psikoloji dersleri alıyor. 2015’ten beri kurduğu kitap kulüplerinin yürütücülüğünü ve çocuklarla etkileşimli kitap okuma atölyelerini sürdürüyor.