Ülkece Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarken, önder Atatürk’ü de sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz. 10 Kasım 1938’de hayata çok erken veda eden Mustafa Kemal Atatürk, elbette bir çok filme konu oldu. Biz de hem Cumhuriyetimizin kıymetini bir kez daha anlamak ve Gazi Paşa’yı da özlemle anmak için onunla ilgili filmlerden bir seçki hazırladık.
Veda (2010)
Atatürk’ü Sinan Tuzcu’nun canlandırdığı Veda filmi, Atatürk’ün çocukluk arkadaşı ve yarım asırlık dostu Salih Bozok’un anılarından ve geride bıraktığı veda mektubundan yola çıkıyor. Ünlü sanatçımız Zülfü Livaneli’nin yazıp yönettiği Mustafa Kemal Atatürk’ü Sinan Tuzcu’nun anlandırdığı film, Selanik’te çocukluktan başlayan arkadaşlığın, önce silah arkadaşlığına sonrasında Vumhuriyetle birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyen yarım asırlık dostluğa ve ölene kadar süren kardeşliğe dönüşmesini anlatıyor. Aralarındaki dostluk o kadar büyüktür ki biri öldüğünde diğeri de hayata veda etmek ister. Veda, aynı zamanda ölüme meydan okuyan bir kuşağın hikayesi. Atatürk’ün hayatı anlatmakla kalmayan film, aynı zamanda bir döneme de ışık tutuyor.
Dersimiz Atatürk (2010)
Turgut Özakman’ın senaryosunu yazdığı, Yönetmenliğini Hamdi Alkan’ın yaptığı filmde Atatürk’ü Halit Ergenç canlandırıyor. Film ilkokul 5’ini sınıfta okuyan bir grup çocuğun, Atatürk’ü daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlıyor. Bu ödev onlar için Atamızın yaşamına ve Ülkemizin Kurtuluş öyküsüne yapılacak uzun ve öğretici bir yolculuk olacaktır. Bu yolculukta onlara önderlik edecek olan çocuklardan birinin ödüllü tarihçi “Dede”sidir. Ama bu ‘Dede’ diğer tarihçilere hiç benzememektedir. O, tarihi sıkıcı bir geçmiş olarak anlatmaktan çok uzaktır sanki fantastik bir dünyanın tarihçisidir.
Kurtuluş (1994)
Osmanlı Devletinin çöküşü… İşgale uğrayan toprakların savunulması… Yeni bir devetin doğuşu… Ve bu süreçte verilen mücadele… Kurtuluş Savaşı’nı anlatan film, TRT’de 6 bölümlük dizi olarak yayınlandığında büyük beğeni toplamıştı. Senaryosunu Turgut Özakman’ın kaleme aldığı dizide, Kurtuluş Savaşı’nın 2. İnönü Savaşı sonundan Mudanya Mütarekesi’ne kadar olan bölümü anlatılıyordu. Mustafa Kemal’i Rutkay Aziz, İsmet İnönü’yü ise Savaş Dinçel’in canlandırdığı Kurtuluş filminde, Müşfik Kenter, Mehmet Aslantuğ, Mustafa Alabora, Kenan Işık, Altan Erkekli, Sümer Tilmaç, Fikret Kuşkan gibi önemli oyuncular yer alıyor.
Sarı Zeybek (1993)
Can Dündar’ın yapımcılığı ve yönetmenliği yaptığı belgesel bir film olan Sarı Zeybek, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının son 300 gününün anlatıyor. Atatürk’ün hasta olmasına ve doktorların yasaklamasına rağmen orkestradan Sarı Zeybek çalmalarını istemesi ve dizlerini vura vura zeybek oynadığı sahne ile hafızalara kazınan filmin, etkileyici müzikleri ise Fahir Atakoğlu’ya ait.
Mustafa (2008)
Can Dündar’ın yazıp yönettiği Mustafa da Atatürk konulu bir diğer belgesel film. Mustafa filmi, Atatürk’ün gençlik yıllarından itibaren askerî kariyerine, Kurtuluş Savaşı’na liderlik ettiği döneme kadar olan önemli olayları ele alıyor. Müziklerini Bosnalı ünlü sanatçı Goran Bregoviç’in yaptığı film, döneminde eleştiri oklarına da hedef olmuştu. Can Dündar, filmin Atatürk’ün insani yanlarını anlatma hedefi taşıdığını söylese de bu yapımla ilgili hakkında soruşturma açılmıştı.