Boğmaca çocuklukta kalmış bir hastalık sanılsa da büyükleri de tehdit ediyor. Bu hastalığın en belirgin belirtisi öksürük. Peki bu öksürüğü, diğer öksürüklerden nasıl ayıracağız? Mesela KOAH öksürükleri ile arasındaki farkı nasıl anlayacağız? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Sekreteri Doç. Dr. Burcu Arpınar Yiğitbaş bu sorulara yanıt verdi.
İŞTE BOĞMACANIN BELİRTİLERİ

Boğmacanın başlangıç döneminde grip benzeri şikayetler ve sonrasında gelen öksürük nöbetleri yaşandığını belirten Doç. Dr. Burcu Arpınar, belirtileri şöyle sıraladı:
- Özellikle geceleri gelen ve 2-6 hafta arası süren öksürük nöbetleri,
- Gürültü, soğuk hava, fazla hareket, heyecan, ışık gibi çeşitli uyaranlarla tetiklenen boğulur tarzda öksürük,
- Öksürük nöbetleri sırasında kızarma, morarma ve boğulma hissi,
- Nefes verirken 5-10 kez art arda, kesik kesik, boğulur tarzda öksürük ve bunu izleyen derin ve sesli nefes,
- Atak sonunda hasta koyu kıvamlı, yapışkan, balgam. Balgamın yutağı uyarması ile görülen öksürük sonrası kusma da belirleyici bir işarettir.
KOAH ÖKSÜRÜKLERİ İLE ARASINDAKİ FARK
KOAH ve boğmacanın ayırt edici özelliklerini de hatırlatan Burcu Yiğitbaş, şu önemli uyarıyı yaptı: “KOAH’ta öksürük genelde sabahları ve balgamlı olurken, nöbetler halinde gelmesi beklenmez ve hırıltı ve nefes darlığı eşlik eder. Öksürük nöbetleri öncesi boğmacada görülen gribal şikayetler KOAH’ta görülmez. Öksürükte artış, öksürük karakterinde değişme, günlük çıkarılan balgam miktarında artış, renginde değişiklik kişinin doktora mutlaka başvurması gerektiğini belirtir.”
AŞI HASTANEYE YATIŞLARI AZALTABİLİR
Yiğitbaş ayrıca kronik bir solunum rahatsızlığı olan KOAH hastalarının tanı ve tedavisinde aşılamanın önemine dikkat çekerek; şu noktalada dikkat çekti: “KOAH tanı tedavi ve takibine yönelik öneriler içeren GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) rehberi, 2022 güncellemesinde KOAH hastalarına Tdap aşısının uygulanması önerisi getirdi. Aşı sayesinde KOAH hastalarında boğmacaya bağlı hastane yatışlarının ve alevlenmelerin önlenmesi hedefleniyor.”