Çocukların dil gelişimi için yapılması, okunması gerekenlerde sıra geldi bilmecelere. Daha önceki yazılarımda şiir ve tekerleme kitaplarına yer vermiştik, çok güzel geri dönüşler aldım, okuyan, paylaşan herkese teşekkür ederim. Şiirleri ve tekerlemeler hep hayatımız da, kızımla birlikte her ikisinde de büyük keyif alıyoruz. Ama itiraf etmeliyim ki; Bu üç başlıktan en sevdiğim: Bilmeceler… Gizem, merak, heyecan, yarışma bilmeceler de hepsini bulmak mümkün. İşte çocuklar için yaptığım bir seçki, eminim siz de çok eğleneceksiniz.
BETÜL ÇAKIROĞLU
Bilmece sözlük anlamı; Adını açıkça söylemeden üstü kapalı bilgiler, ip uçları vererek bir şeyin ne olduğunu dinleyene veya okuyana buldurma esasına dayanan bir çeşit zekâ ve bilgi ölçme oyunu, bulmaca, lugaz.
Bir de örnek verelim. Ortalık aydınlansın. Gece ile gündüz hakkında bilmece: Nedir ol kara ki içinde ak vardır? (Kâtip Çelebi.)
En bilineni, küçük fıçıcık içi dolu turşucuk. Bilmeyenler yazının devamını okumaya geçemiyor. Tabi ki şaka.
Gizem, merak, heyecan, yarışma bilmeceler de hepsini bulmak mümkün.
Bilmece Kutusu
Bilgi Yayınlarından çıkan Şenay Akdemir’in hazırladığı güzel bir derleme. İlginç bilmecelerle karşılaşmaya hazır olun.
Bir Bilmecem Var Çocuklar
Çok güzel bir derleme. Bilmeceler bir yerde cevaplar başka yerde. “İçi var dışı yok. Dayak yer suçu yok.” Sevdiğim bir bilmece ile göz göze geldim şu anda. Selam verip geçtim diğer kitaba.
Şipşak Bilmeceler
Süleyman Bulut tarafından derlenen üç kitaplık bir seri. Birinci kitap sade bilmecelerken ikinci kitapta bir alt başlık var. Deyim ve Atasözleri. 101 Deyim ve 101 Atasözü kitaplarının yazarından da bu beklenirdi. Üçüncü kitabın alt başlığı Şuuuttt ve Gooll! En sportmen bilmeceler bu kitapta.
Çocuk Bilmeceleri
Adnan Ersan tarafından derlenen kitapta yok yok. “Fatih Sultan Mehmet, 18 yaşını bitirdikten sonra ne yapmıştır?” İşte en mantıklı bilmece bu kitabın içinde. Cevabı 19 yaşına basmıştır. Gülmek serbest.
Öykülerle Bilmece
Bu kitapta öykülerin içinde geçen sözcükleri kullanıp bilmecelerin cevabı aranıyor. Diğer bilmece kitaplarından farklı bir yaklaşım. Değişik bir oyun ve eğlenceli bir kitap. İçinde boyamada var.
Oyunumuzun adı: Öykülerle Bilmece! Diye sesleniyor tanıtım metninde kitap okuyucusuna.
Bilmecelerle ABC
Can Göknil tarafından derlenen kitapta her harfe bir bilmece var. Harflerle yeni tanışan çocuklar için eğlenceli bir kitap. Alfabe öğrenmek ve bilmecelerle eğlenmek ikisi bir arada.
Bizim kızımla en sevdiğimiz bilmeceyi yazıp, yazmamakta kararsız kaldım. Neyse onu başka bir yazının ana konusu yaparım belki. Merak edenler bana ulaşabilir.
Betül Çakıroğlu
Gelibolu’da doğdum ve 2002 yılından bu yana İstanbul’da mimar olarak çalışıyorum. Kızımın doğumundan sonra çocuk kitapları tekrar hayatıma girdi. Yazmayı ve okumayı çok seviyorum. Fantastik kurgular ve mitoloji özel ilgi alanlarım. Göçebe, Karşılaşma ve Ayna Meselesi kolektif öykü kitaplarında öykülerim yayınlandı. Nevzat Süer Sezgin’in Yetişkinler İçin Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Atölyesi’ni bitirdim. Eksi 18 Edebiyat Açık Kürsü platformunda deneme yazılarımı paylaşıyorum. Yine Eksi 18 Edebiyat grubuna ait Kıpırtı Çocuk Dergisi’nde gönüllü olarak çalışmaktayım.