Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugünden itibaren Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozlarının Türkiye’ye giriş yapacağını açıkladı. Çöl tozlarının İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Ege’nin iç kesimlerinde daha yoğun olması bekleniyor. Özellikle solunum rahatsızlığı olanların dikkat etmeleri gereken bir döneme girdiğini hatırlatan uzmanlar, bu süreçte hem ölümlerin hem de hastaneye yatışların çoğaldığını belirtti. Uzmanlar, pencerelerin kapalı tutulmasını ve yurttaşların dışarı çıkmamasını tavsiye etti.
Meteoroloji uzmanları, Türkiye’ye giriş yapması beklenen çöl tozu konusunda arka arkaya uyarılar yapıyor. Türkiye’nin perşembe gününden sonra Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozunun etkisi altına gireceğini belirten İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Perşembe ve cuma günü özellikle yaşlılar ve sağlık sorunu olanlar dikkatli olsun” dedi. Uzman Dr. Güven Özdemir de ” Çöl tozu, özellikle Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz’de yoğun etkisini gösterecek” dedi.
Rüzgarın güney yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) ve zaman zaman fırtına (60-80 km/sa) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri, ağaç ve direk devrilmesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
HAFTA SONU ETKİSİNİ KAYBEDECEK
İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, şu değerlendirmeyi yaptı: Türkiye’nin bahar aylarında çöl tozunu fazla aldığını ifade etti. Çöl tozunun Kuzey Afrika’dan lodosla hareket ederek İtalya ve Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yapacağını bildiren Özdemir, “Etkili olmaya başlayan çöl tozunun, perşembe ve cuma günü Türkiye’de yoğunlaşması bekleniyor. Çöl tozu, özellikle Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz‘de yoğun etkisini gösterecek. Çöl tozunun hafta sonu etkisini kaydetmesini bekliyoruz.”
ÇÖL TOZU NEDİR?
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt önümüzdeki günlerde etkili olması beklenen çöl tozlarının oluşumuyla ilgili TRT Haber‘e şu açıklamalarda bulundu:
- Mart, nisan ve mayıs aylarında çöl tozlarının gerçekleşmesinin normal bir durum. Bu doğa olayı normaldir. Bu rüzgarların Mısır ve Libya taraflarında diğer bir adı ‘Hamsin’ rüzgarıdır.
- Kuzey Yarım Küre şu an bahar mevsimini yaşıyor. Güneşin gelme açısında göre bir ısınma söz konusu. Sıcaklığın ekvatordan yukarı enlemlere doğru taşınması lazım. Bu sıcaklık taşınmaları da hava akımlarıyla gerçekleşecek.
- Güneyden kuzeye ilerleyen hava akımları da tozları birlikte götürür. Çöl tozları bu şekilde gerçekleşir. Olağan bir durumdur.
ÇÖL TOZLARININ FAYDASI VAR MI?
Çöl tozlarının ekosistem içinde faydaları mevcut. Özellikle bitkiler ve deniz canlıları için. Okan Bozyurt, bunu şöyle açıkladı:
- Çöl tozlarının içindeki demir oksalat adı verilen madde faydalı bir madde. Yağmurla birlikte toprağa düşen bu faydalı madde azot görevi görüyor. Yapay gübre olarak toprağın da verimini artırıyor. Bilinçli çiftçiler bu çöl tozlarına çok sevinir. Çamur yağmuruna maruz kalan insanların saç dipleri de çok güçlenir. İçinde demir maddesi olduğu için besleyici özelliktedir..
- Deniz canlıları için de çöl tozmarı faydalıdır. Denizler için de faydası olur çöl tozlarının. Denizdeki mikroorganizmalar beslenir. Planktonlar başta olmak üzere… Bunlar beslendiği zaman balıkların da işine gelir. Bütün besin zinciri planktonlardan başlıyor. Küçük balıklar planktonlardan büyük balıklar da küçük balıklardan besleniyor. Zincir bu şekilde devam ediyor. Deniz ekosistemi açısından önemlidir.
ÇÖL TOZLARI TEHLİKELİ MİDİR?
Uzmanlar, çöl tozları tarım için gerekli olduğunu, içerisinde vitaminler ve mineraller barındırdığını belirtmekle birlikte bazı grupmar için tehlike barındırıyor. Özellikle astı ve KOAh hastalarının bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Bu uyarıları içeren haberimizi de okumalısınız.