Nilgün Karataş
Umut en çok da karanlık zamanlarda gösterir kendini, iyice görünür olur. Hatta beslersen büyür; benden sana, senden bana, birbirimize bulaşır, iyilik güzellik gibi… Suare Dergi ekibi bunun için filmlerden ilham almak isteyince, ben de daha iyi bir gelecek inşa etmek için insanlığa olan inancımızı güçlendirecek filmleri sizler için derledim. Kimisi yürek ısıtan bir aile draması kimisi kahkalar attıracak komedi filmi. Ortak noktaları ise umut. İşte listemize giren umut filmleri.
1 – Daima Mutlu (2008)
Yönetmen: Mike Leigh
Senarist: Mike Leigh
Oyuncular: Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Andrea Riseborough
Orijinal Adı: Happy-Go-Lucky
İhtiyacımız olduğunu düşünerek listenin ilk sırasına bir komedi filmi aldım. Filmimizin kahramanı Poppy, hayata bardağın dolu tarafından bakan, neşeli bir ilkokul öğretmeni. Otuz yaşlarında, bekar, arkadaşları ve işiyle mutlu bir hayata sahip. Bu haliyle başlangıçta sinir bozucu bile gelebilir ama filmi izleyip, sindirdiğiniz de eminim fikriniz değişecek. Bizim Poppy’nin bir gün bisikleti çalınıyor ve o da araba kullanmaya karar veriyor. Ona ders veren Scott ise gergin bir tip. Bu ara da bir de Flamenko kursuna katılıyor. Hayatına yeni insanla giriyor. Yeni insanlarla birlikte hayatın gerçeklerini sorguluyor. Acısıyla, tatlısıyla devamı filmde… Bu bol ödüllü filmi izlenecekler listenize mutlaka alın.
2 – İz Bırakma (2018)
Yönetmen: Debra Granik
Senarist: Debra Granik, Anne Rosellin
Oyuncular: Thomasin McKenzie, Ben Foster, Jeff Kober
Orijinal Adı: Leave No Trace
Peter Rock’ın yaşanmış bir öyküye dayanan kitabı My Abandonment’tan uyarlanan filmin merkezinde, bir baba ile kızının doğal yaşam mücadelesi yer alıyor. Baba Will, Irak savaşından dönmüş ve adaptasyon sorunu yaşayan bir adam. Kızı Tom ile birlikte insanlardan uzak, doğayla içiçe bir yaşamı tercih ediyor. Zorunlu haller dışında insanlardan uzak yaşayan bu baba-kız günün birinde Sosyal Hizmetler yetkililerinin radarına giriyor. Will’in planı kaçıp gitmek, izini kaybettirmek. Ancak kızı Tom, bir yere yerleşmeye, kök salmaya can atıyor. Kimileri bu filmi doğa ile medeniyet çatışması üzerinden okusa da, ben bu filmi insan ruhunun zorluklara direnme gücüne tanıklık etmeniz için öneriyorum.
3 – Elveda (2019)
Yönetmen: Lulu Wang
Senarist: Lulu Wang
Oyuncular: Shuzhen Zhao, Awkwafina, X Mayo
Orijinal Adı: The Farewell
Listemizde sıcak bir aile filmi olarak yerini alan bu dokunaklı dram/komedi, Amerika’da büyüyen Lili’nin Çin’de yaşayan Nai Nai’sinin (büyükannesi) hasta olmasını öğrenmesi ile başlıyor. Aile son günlerini huzurlu geçirmesi için bu bilgiyi nineden saklamak istiyor. Lili ise böylesine önemli bir bilginin saklanmaının haksızlık olduğu görüşünde. Yine de alınan karara uyuyor ve ninesiyle kendince vedalaşmak için ailesiyle birlikte Çin’e gidiyor. Başrol oyuncusu Awkwafina’ya En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Küre kazandıran filmde, genç torunlardan birinin evlilik töreni bahanesiyle Çin’de buluşan aile üzerinden sevgi, bağlılık, evlilik gibi kavramlar ele alınıyor. Ve zorluklara meydan okumak da önemli bir tema…
4 – Düşler Diyarı (2012)
Güzel gözlü Cimcime Hushpuppy babasıyla birlikte New Orleans’ın kenar mahallelerinden birinde yaşayan 6 yaşında bir kız. Fakir ama mutlular. Ne yazık ki bir gün babası Wink gizemli bir hastalığa yakalanıyor. Bir türlü tanı konulamayan bu hastalık dünyanın işleyişini bozuyor, doğa çığırından çıkıyor, küresel ısınma tetikleniyor ve tarih öncesinde yaşamış “Auroch” isimli antik ordu donmuş mezarlarından çıkıyor. Bu yaratıkların amacı dünyanın sonunu getirmek. Bu süreçte Hushpuppy’nin yaşadığı topluluktan ayrılıp, dünyanın diğer ucundaki annesini bulması için gitmesi gerekiyor Çünkü babasının, evinin ve evrenin kurtuluşu buna bağlı. Bir tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan bu film, sırf çocuk oyuncu Quvenzhané Wallis’in hatırına bile izlenir. Ama Cannes ve Sundance festivallerinden ödülleri bulunduğunu da belirtelim.
5 – Çocukluk – Boyhood (2014)
Yönetmen: Richard Linklater
Senarist: Richard Linklater
Oyuncular: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke
Orijinal Adı: Boyhood
Before Sunrise, Before Sunset ve Before Midnight üçlemesiyle tanınan Richard Linklater’in yazıp yönettiği bu filmi ilk kez!f İstanbul 2014 kapsamında izlemiştim. Sonra bir kez daha izledim. O yıl çok ses getirmişti bu film, konusu kadar çekimlerinin 12 yıllık bir süreci kapsamış olması epey konuşulmuştu. Filmde anne ve babası boşanmış oyan Mason’ın (Ellar Coltrane) çocukluktan üniversiteye kadar olan sürecine, büyüme sancılarına, ilk aşkına, tutkularına eşlik ediyoruz. Mason’ın 6 yaşında başlayan ve 12 yıl boyunca sürecek olan büyüme evresini merkezire alan film, karamsar ve yarı karanlık havasına rağmen bize anı yakalamanın önemine, her şeyin zamanla iyiye gittiğine ilişkin bir mesaj veriyor.
6 – Kefernahum (2018)
Yönetmen: Nadine Labaki
Senarist: Nadine Labaki, Jihad Hojeily
Oyuncular: Zain Al Rafeea, Cedra Izam, Nadine Labaki
Orijinal Adı: Capharnaüm
Kefernahum, izlemekte geç kaldığım ama beni kalbimden vuran filmlerden biri. Lübnan-Fransız ortak yapımı bu dramda Zain’in hikayesine odaklanıyoruz. Beyrut’un varoşlarında yaşayan bir çocuk olan Zain, kendisini ve kardeşlerini esir alan kötü hayat koşullarına ve yozlaşmaya karşı direniyor, bunun için ailesini karşısına alıyor. Kendi dramı yetmezmiş gibi Etiyopyalı mülteci Rahil ve bebeği Yonas’ın dramına da bizi ortak eden Zain’in adalet arayışı, dünyanın adaletsizliğine meydan okumamız konusunda bizleri yüreklendiriyor. Pek çok ödülü bulunan bu filmi bana tavsiye ettikleri için Yönetmen Mustafa Haktanır hocama ve asistanı Meltem Coşkun’a özel olarak teşekkür etmek isterim. İzleyin, bakalım siz de beğenecek misiniz?
7 – Asla Nadiren Bazen Her Zaman (2020)
Yönetmen: Eliza Hittman
Senarist: Eliza Hittman
Oyuncular: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Eliazar Jimenez
Orijinal Adı: Never Rarely Sometimes Always
Bu kez umuda, feminist sinemadan, oldukça hassas bir konu üzerinden bakmayı öneriyorum. Berlinale’den Gümüş Ayı’yla dönen Asla Nadiren Bazen Her Zaman’da Autumn ve Skylar ile tanışıyoruz. Pennsylvania’nın kırsal kesiminde yaşayan kızlardan Autumn, hamile olduğunu öğreninca hayatı abandone oluyor. Bu süreçte en büyük destekçisi olan kuzeni Skylar ile birlikte bir yola çıkıyor. Kızlar kürtajın yasa dışı olduğu Pensilvanya’dan New York’a giderken, arkadaşlık, cesaret ve sevgiyi keşfettikleri bir maceraya atılıyor. Zorlukların üstesinden gelinebileceğini gösteren film, kriz anında umuda tutunmamız gerektiğini konusunda ilham olabilir.
8 – Esaretin Bedeli (1994)
Yönetmen: Frank Darabont
Senarist: Frank Darabont, Stephen King
Oyuncular: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton
Orijinal Adı: The Shawshank Redemption
Listemize almasak olmazdı. En iyi film listelerinde karşımıza çıkması pek normal olan bu ikonik filmi, pekala umut veren filmler arasına da alabiliriz. Bir Stephen King uyarlaması olan film Andy ve Red isimli iki mahkumun hapishanede kurdukları dünyayı anlatıyor bize. Genç ve başarılı bir banker olan Andy Dufresne, karısını ve karısının sevgilisini öldürmekten dolayı ömür boyu hapis cezası alıyor. Yerleştirildiği Shawsank Hapishanesi’nde dayaktan işkenceye her türlü olumsuzluk yaşansa da, bu durum Andy’nin iyimserliğini ve hayata tutunmasını engellemiyor. Andy, parmaklıklar arkasında bile özgürlüğün mümkün olduğuna inandıyor herkesi. Onun bu çabalarına arkadaşı Red de ortak oluyor. Halen 9.2’lik puanı ile IMBD’nin 1 numarası olan film, 7 dalda aday gösterildiği Oscar’dan eli boş dönse de gösterime çıktığı yıl gişe rekorları kırmıştı.