Hayvan Çiftliği; George Orwell’in mecazi bir dille yazılmış, fabl tarzındaki siyasi hiciv romanı. Roman ilk olarak 1945’te Birleşik Krallık’ta yayımlandı. 1996’da ise geçmiş tarihler için verilen Retro Hugo Ödülü’nü 1946 senesi için aldı. Roman, aslında Stalinizmin eleştirisi. Kendisini her türlü totalitarizme karşı bir demokratik sosyalist olarak tanımlayan Orwell, bu romanında SSCB’nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatıyor. Ama tabi romanın hiç bir yerinde bundan tek satır söz edilmiyor. Bu nedenle siz bu romanı bir kapitalizm eleştirisi, bir yozlaşma hikayesi, bir toplumsal çürüme gibi farklı bakış açılarıyla okuyabilir ve hayata bakış açınızı yeniden şekillendirebilirsiniz.
İşte bu Hayvan Çiftliği romanından hafızalara kazınan 10 unutulmaz alıntı:
İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.
İnsan ile hayvanların ortak çıkarı vardır, birinin dirliği öbürlerinin de dirliğidir, diyen çıkabilir. Onlara sakın kulak asmayın. Hepsi yalan. İnsanoğlu, kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez.
Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir.
Özgürlüklerini savunamayanların ödedikleri bedel ağırdır.
Tek gerçek düşmanımız İnsan’dır. İnsan’ı ortadan kaldırın, açlığın ve köle gibi çalışmanın temelindeki neden de sonsuza dek silinecektir yeryüzünden.
Senin onsuz edemediğin kurdele, köleliğin simgesidir. Özgürlüğün kurdelelerden çok daha değerli olduğunu kafan almıyor mu?
Tanrı bana sinekleri kovayım diye bir kuyruk vermiş; ama keşke sinekler de olmasaydı, kuyruğum da.
Önder’e göre gerçek mutluluk, çok çalışmak ve yalın yaşamakta yatıyordu.
Bu dünyada açlık ve yokluk içinde yaşıyorlardı; başka bir yerlerde daha iyi bir dünyanın bulunmasından daha doğru, daha anlaşılabilir ne olabilirdi?
Yaşadığımız hayat nasıl bir hayattır? Açıkça söylemekten korkmayalım: Şu kısa ömrümüz yoksulluk içinde, sabahtan akşama kadar uğraşıp didinmekle geçip gidiyor.