Çocuk kitapları yavaş yavaş kalınlaşıyorsa çocuğunuzun büyüdüğünü anlayabilirsiniz. İlk gençlik romanlarına geçiş yaptığımız senelerdeyiz biz de. Kitaplar kalın, bazen seri, çoğunlukla fantastik. Hem kızımın hem benim sevdiklerimden bir seçki hazırladım. Gençlik ve Spor Bayramı evdeki minik âkıl bâliğ arkadaşlara kitap hediye almak için harika bir zaman olabilir. Kitap almak için her zaman mükemmel olduğumu düşünsem de bahaneler güzeldir. İşte size 19 Mayıs haftasına özel 19 kitaplık bir seçki.
BETÜL ÇAKIROĞLU
Liste / Patricia Forde
Letta kelime ustasının çırağıydı. Tüm kelimeleri sadece onlar biliyordu. İnsanlara ihtiyacı olan kelimeleri bir kutu hazırlayıp, veren o ve ustasıydı. Ama ustası bir süredir yoktu. Letta’nın tanıştığı çocuk onun hayatının sırrını öğrenmesini de sağlayacaktı. Sonu sürprizli. Kuşlar mutlaka bir yere uçar. Aklımda kalanlardan…
Feo ve Kurt / Katherine Rundell
Benim açık ara en sevdiğim. Burada yazan tüm kitapları okudun mu yoksa diye düşünüyorsanız düşünmeyin. Okumadığım şeyi asla yazmam. Gelelim Feo’ya. Feo ve annesi kurt vahşileştiriyorlardı. Yanlış okumadınız meslekleri buydu. Sonrası macera dolu bir serüven.
Anı Hırsızları / Darren Simpson
Çocukların isimlerinin renk ismi olduğu, anılarının ise olmadığı bir yer. Mitolojik Lethe Irmağı’na isimsel bir gönderme yapan kitaba gençler için distopya diyebilirim. Sonu iyi bitse de kurulan düzen çıkarcı, adaletsiz ve korkunç.
Son İnsan / Lee Bacon
Bir kahramanın yolculuğu şeması. Bilimkurgu, distopik yapı. Robotlar var. İnsanlar yok. Bölümler kısa. Çok sürükleyici. Çocuğum kitap okumuyor gibi bir cümle kurmaya her an hazırsanız bence bir de bunu deneyin. İlaç niyetine.
Büyülerin Dili / Garret Weyr
Not alarak, analiz ederek ve altını çizerek okuduğum bir kitap oldu. Özel olması beklenen ama öyle olmadığı düşünülen ejderha Grisha gerçekten özel miydi? Tarihi savaşlar, Avrupa insanlar gerçekken araya giren ejderhalar, büyücüler ve tılsımlar bu kitabın türünü tarihi fantastik mi yapıyor bilemiyorum. Ama elinizden bırakamayacağınız her karakterin kendi içinde hikayesinin çok derin anlatıldığı güzel bir eser. “Sihir güneş gibidir. Ona inanmazsınız. Sadece orada olduğunu bilirsiniz.”
Yaban Halkı / Sylvia V. Linsteadt
Şu anda okuyorum. Bu bir seri. Yıldızaltını Günlükleri Serisi’nin ilk kitabı. Fantastik bir kurgu ve girişte olmazsa olmaz bir harita. Bayıldım. Haritayı incelemekten kitaba geçemedim bir süre. Bakalım Farallone Adası’nda neler olacak? Şimdilik Tin, bir robot örümcek, tavşan, vaşak ve Comfrey ile tanıştım. Bir de biraderler, cadılar ve kehanetler var.
Şimşek Hırsızı / Rick Riordan
Şimdi garipseyecekseniz belki ama kızım ısrar etti. Listeye aldım. Evet çok seviliyor. İtiraf ediyorum ben çok da yani şey…
Percy Jackson’un Amerika’ya taşıdığı Olimpos’a ve oradan oraya koşturmasına pek sıcak değilim. Ama mitolojik öğeler, macera, gizem, entrika ve aşk bunlar birleşince bir bakmışsınız koskoca seri bitivermiş.
Mira Her şeyi Bilir –
İkinci İnsanlık / Luigi Ballerini
İki kitaplık bir seri. Belki devamı da olur bilemiyorum. Yapay zekâ üzerine yazılmış en güzel eserlerden biri. Luigi Ballerini adını daha küçük yaş grubu için yazdığı kitaplarla da duymuş olabilirsiniz. Kendisi ile Tüyap İstanbul Kitap Fuar’ında tanışma şansım oldu. Kızımın adı çok kolay olsa da yabancılar için zor olabiliyor. Yazıp verince güldü. Çok kolaymış dedi. Kitaplarındaki samimiyet yazarın kendisinde de mevcuttu.
Ölümle Randevu / Agatha Christie
Biz de yaptık bunu. Ortaokul sonu lise başı okunması gereken yazarlarda bir numara. Gizem, cinayet, macera, dedektiflik daha ne olsun. Biz de mecbur bir seri Agatha aldık.
Ölüm Papirüsü Sherlock Holmes / David Stuart Davies
Sherlock yazıp da yanına Sör Arthur Conan Doyle yazmayınca şaşırdınız mutlaka. Ben de şaşırmıştım. Kitabın tanıtımı “Dünyanın en iyi dedektifi geri dönüyor,” şeklinde. Aynı tadı aramazsanız fena değil. Ben yine de Baskervillelerin Köpeği’ni bir kez daha okumayı tercih ederdim. Ama kızım sevdi.
Loki Kötü Bir Kahramanın İyi Olma Rehberi / Louie Stowell
Gün bir: Loki erdem puanı-3000. Loki bakalım erdem puanı alabilecek mi? İyilik ve kötülük üzerine eğlenceli bir kitap. Loki’yi zaten çok seviyoruz diyorsanız -bizim gibi- mutlaka okuyun.
Dilek Şurubu / Michael Ende
Şimdi bu yazarında Momo, Bitmeyecek Öykü, Cim Düğme gibi kitapları dururken bunu mu öneriyorsun diyebilirseniz. Ama onları zaten hepimiz biliyoruz. Çok seviyoruz, pamuklara sarıyoruz. Değişik daha az bilinen bir kitabını yazmak istedim. Gene bir zaman teması var Momo’ya benzer. Ama bence Ende’nin en eğlenceli kitabıdır. Zaten kitabın arka kapağında da öyle yazıyor. Benimle aynı düşünmüşler.
İkiye Bölünen Vikont / İtalo Calvino
Felsefik bir kitap. İyilik ve kötülük kavramlarına salt olmaları durumunun getirdiklerini bize gösteren bir kitap. Calvino kendi deyimi ile eğlenceli bir şey yazmak istese de ortaya tuhaf bir hikâye çıkmış. Atalarımız üçlemesinin ilk kitabı. Ayrı basımı olduğu gibi Atalarımız kitabı içinde de okunabilir. Bende ikisi de var. Dolayısı ile iki kere okudum.
İyi Kızın Cinayet Rehberi –
İyi Kız Kötü Son –
İyi Kız Ölüme Çok Yakın / Holly Jackson
Bu listeye girme sebebi sadece kızım. Ters köşe deyip deyip bana da okuttu. Gerçekten ters köşe mi? Evet öylemiş. Yakında filmi de geliyormuş. Demek yapısı senaryoya da uygunmuş. Okurken ben fark etmemişim. Üç kitaplık bir seri. Diğerlerini okumadım. Ama gençler seviyor.
Gökyüzü Çocukları / Katherine Rundell
Manş Denizi’nin ortasında çello kutusunda bulunan bir bebek Paris’in çatılarında annesinin izini sürüyor. Çok etkileyici bir hikâye. Benim de en sevdiklerimden. Sanırım bu yazarın kalemini seviyorum. Çaktırmadan yapılan büyüyü, olmadık işleri ve kalıpsız anlatımı.
Ölümsüz Aile / Natalie Babbitt
Kızıma okul okuma listesine gelen benim de o vesile ile tanıştığım bir baş yapıt. Yok abartmıyorum. Nasıl daha önce okumadım diye kendime kızdıklarımdan. Unutulmaz asla eskimeyecek bir klasik. Issız bir ormanın ortasında, suyundan içene ölümsüzlük vaat eden bir pınar.
Aralarından seçerek de okuyabilirsiniz, hepsini listenize alarak sırasıyla da… Keyifli okumalar…
Betül Çakıroğlu
Gelibolu’da doğdum ve 2002 yılından bu yana İstanbul’da mimar olarak çalışıyorum. Kızımın doğumundan sonra çocuk kitapları tekrar hayatıma girdi. Yazmayı ve okumayı çok seviyorum. Fantastik kurgular ve mitoloji özel ilgi alanlarım. Göçebe, Karşılaşma ve Ayna Meselesi kolektif öykü kitaplarında öykülerim yayınlandı. Nevzat Süer Sezgin’in Yetişkinler İçin Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Atölyesi’ni bitirdim. Eksi 18 Edebiyat Açık Kürsü platformunda deneme yazılarımı paylaşıyorum. Yine Eksi 18 Edebiyat grubuna ait Kıpırtı Çocuk Dergisi’nde gönüllü olarak çalışmaktayım.