İstanbul Havalimanı İGA’daki kültür sanat buluşmalarının en yenisi, Sanatçı Deniz Sağdıç’ın “0’’ Sıfır Noktası sergisi oldu. İGA ve paydaşlarının markalarını taşıyan eski üniformalar, düğmeler, plastik kutular, poşetler sanatçı Deniz Sağdıç tarafından sanata dönüştürüldü.
Sıfır atık belgesi alan ilk havalimanı olma unvanını İstanbul Havalimanı yeni bir projeye daha imza attı. Bu kapsamda Sanatçı Deniz Sağdıç ile gerçekleştirilen iş birliğiyle, İstanbul Havalimanı’nda toplanan atık karton, plastik ve kablo ve benzeri atıklar, birer sanat eserine dönüştü. Deniz Sağdıç’ın özenle yaptığı atık malzemelerden oluşan eserler, ‘Sıfır Noktası’ isimli sergiyle İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Giden Yolcu alanında yolcuların beğenisine sunuldu.
Serginin açılışında konuşan İGA Dijital Hizmetler ve Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ersin İnankul, “Temiz bir gelecek için dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olan sıfır atık yaklaşımı tüm ekip ve paydaşlarımız tarafından da başarı kriteri olarak ele alınmaktadır. Tüm atık yönetimi altyapımız geri dönüşüm sağlayacak şekilde tasarlandı. Bu çalışmalarla İstanbul Havalimanı sıfır atık belgesini alan ilk havalimanı olma unvanını da kazanmış oldu. Eserlerin yapımında kullanılan tüm malzemelerin tamamının atık malzemeler kullanılarak yapıldığını kaydeden İnankul, “Bugün burada bizleri bir araya getiren Deniz Sağdıç’ın ‘Sıfır Noktası’ sergisi ileri dönüşümün önemini vurgulayarak sürdürülebilir bakış açısını hayatımıza dahil eden değerli eserlerden oluşuyor. Bu eserleri İGA ve paydaşların markalarını taşıyan eki üniformalardan, İstanbul Havalimanı atık yönetim merkezi tarafından tespit ve keşfi yapılan plastik kutulardan, çöp poşetleri, kablolar gibi kullanılmış atık haline gelmiş malzemelerden yapılıyor olması İGA olarak bizi ayrıca heyecanlandırmaktadır” dedi.
Sanatçı Deniz Sağdıç yeni çalışması ile ilgili şu bilgileri verdi: “Burada gördüğünüz bütün eserler, her bir yolcunun bıraktığı küçük parçacıklardan oluşuyor. Pet şişe kapaklarından, kartonlardan, alüminyum içecek kutularından, kablolardan oluşuyor. Burada gördüğünüz her bir nesne aslında bizim bütünlüğümüzle ilgili bir hikaye. İGA yönetimi katı atık ayrıştırma tesisi ve burada yapılan bütün bu sürdürülebilirlikle sanatın bütünleşmesini sağlayan o kadar dinamik bir ekip var ki onlarla birlikte insanların hayatına temas edebileceğimiz sıfır noktasından tekrar yeni bir bakışla insanlara dokunabileceğimiz bu alanda hep birlikte projeyi ortaya koymak inanılmaz keyifliydi. Bunun da herkes tarafından algılanıyor olması, sanatın anlamının tekrar gündelik nesnelerle, eşyalarla aslında o kadar da kopuk bir şey olmadığını, hepimizin bu sanatın içinde nasıl var olduğumuzu hatırlatacak parçalarla bir bütün olduğumuzu göstermesi açısından burada olmaktan çok keyifliyim.”
Elde edilecek gelirin bir kısmı sosyal sorumluluk projelerinde kullanılacak. Sergideki Deniz Sağdıç’ın ekibiyle birlikte yaklaşık 4 aylık bir atölye çalışmasıyla ortaya çıkardığı 20 eser, İGA ve paydaşlarının markalarını taşıyan eski üniformalar, İstanbul Havalimanı Atık Yönetim Merkezi’nde tespit ve keşfi yapılan plastik kutuları, çöp poşetleri, kablolar, düğmeler gibi kullanılmış/atık hale gelmiş malzemelerden oluşuyor. Düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirilen sergi üç ay süreyle İstanbul Havalimanı’nda sergilenecek. Eserlerin satışlarından elde edilen gelirin bir bölümü İGA’nın Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerinde kullanılacak.
Sürdürülebilirlik için ilham vermek istiyor
Deniz Sağdıç, 2015 yılında uygulamaya başladığı “Ready-ReMade’’ başlıklı projesiyle; bireyin günlük yaşamda kullandığı, tüketerek bir kenara terk ettiği nesne ve objeler ile işlevini yitirmiş her türlü atığı sanatın kendi dünyasında eser olarak yeniden var etmeyi deniyor.
Sanatçının amacı bu yöntemle, bireyin tüketim alışkanlıklarını yeniden sorgulamasını, kişi ve kurumlara “sürdürülebilirlik’’ konusunda ilham verebilmeyi, özel bilgi ve beceri isteyen malzemelerden öte günlük hayatta kullanılan, yakından tanınan malzemeler aracılığıyla birey için sanatı çok daha samimi bir düzeye kavuşturmayı, tüm alan ve sektörlerde olduğu gibi sanatın da sürdürülebilirlik meselesi olduğuna dikkat çekebilmek.
1 Yorum
Pingback: İGA, "Artıktan Sanata" projesinde çocuklar yararına müzayede düzenliyor - DoMediLife