İyi bir okur olmaya niyetlenen, kitap okumaya nereden başlayacağını düşünenler ve başkalarına kitap sevgisi aşılamak isteyenler bu yazıda buluşalım mı? Başlangıç olarak; düşünce ve hayal gücünü geliştirip, iletişim becerilerini artırmak isteyenler için bir “İlk okuma listesi” hazırladım. Okumayı seveceğinizi ve dünyayı başka bir gözle göreceğinizi garanti ederim…
Ülkemizde kitap okuma oranlarının düşük olmasını bir sorun olarak değil de bir durum olarak saptayıp, okumaya başlayalım. Kitap okumak (ve artık dinlemek) ortak hafızamızın en büyük yapıştırıcısı. Hem bu yüzden hem de okur olarak topluluğumuzu büyütmek için sadece çocukları değil, gençleri ve yetişkinleri de kitap okumaya teşvik etmek gerektiğini düşünüyorum.
Günümüzde diziler, filmler ve sosyal medya sayesinde giderek görselleşen bilgi, algı ve keyif araçlarımız bizi kitaptan uzaklaştırsa da hepsinin hammaddesinin kitaplar olduğunu bilmeliyiz. Sadece kitaplardan alıntılarak çekilen filmler değil söz ettiğim, görsel dünyada gördüğünüz her şeyin kökeninin yazıya dayandığını iddia edebilirim. Bu nedenle algılarımızın yönetilmesini tamamen başkalarına bırakmak yerine, kitap okuyarak kendimizi besleyebiliriz.
Geldiğimiz bu teknoloji çağında görsel ve işitsel hafızamızı bir sürü kanalla beslemek mümkün ancak, bilgi, düşünce ve hayal gücümüzü bir kitaptan daha hızlı, daha etkili ve daha keyifli geliştiren bir araç yok. İletişim becerilerimiz bile inanın, okuduğumuz kitaplar, dağarcığımıza giren kelimeler, sırf okuyarak deneyimlediğimiz olaylara göre gelişim gösteriyor. O yüzden ne yapıp, ne edip, ama hızlı ama yavaş, ama haftada bir tane ama üç ayda bir tane mutlaka kitap okumalı ve okutmalıyız.
Bazen sohbet sırasında bunlardan söz edince sık sık “Okumaya başlamak istiyorum, ama nereden başlayayım? Hangi kitapları tavsiye edersiniz?” sorusu ile karşılaşıyorum. Bu konuda elbette herkesin deneyimlerine ve kütüphanesine girmiş kitaplara göre farklı bir listesi olacaktır. Ben, benim listemi paylaşıyorum ve başkalarının listelerini de çok merak ediyorum. Lütfen sizler de okumaya yeni başlayanlara bol bol tavsiyelerde bulunun, hatta yorumlarda paylaşın. Hadi ben başlıyorum. Neredeyse yarım asırlık bir okur olarak, yaş farkı gözetmeksizin iyi bir okur olmak isteyenler için ilk okuma listemi paylaşıyorum.
Fırsat buldukça eklemeler yapacım gibi, farklı kitap listeleri de hazırlamayı planlıyorum. Haberiniz olsun…
Martı Jonathan Livingston
Richard Bach
“Yaşamak için ne çok neden var! Balıkçı teknelerinin etrafında o rutin, sıkıcı dönüp dolaşmadan başka nedenler de var yaşamak için. Cehaletimizi kırabiliriz, becerilerimizi, yeteneklerimizi ve zekâmızı kullanarak kendimizi bulabilir, kendimiz olabiliriz. En önemlisi, özgür olabiliriz! Uçmayı öğrenebiliriz!”
Simyacı
Paulo Coelho
“Kim olursan ol, ne yaparsan yap, bütün yüreğinle gerçekten bir şey istediğin zaman, Evren’in Ruhu’nda bu istek oluşur. Bu senin yeryüzündeki özel görevindir.”
Sineklerin Tanrısı
Willam Golding
“Birinden korkunca ondan nefret edersiniz ama boyuna da düşünüp durursunuz onu. Kendi kendinizi aldatırsınız; aslında kötü değildir dersiniz. Ama onu görünce, tıpkı nefes darlığına tutulmuş gibi olursunuz, soluk alamazsınız.”
Dönüşüm
Franz Kafka
“Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.”
Dönüşüm
Franz Kafka
“Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir…”
H. Nilgün Karataş
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden “gazetecilik yapmayacağım” diyerek mezun oldum ve yıllarca Milliyet, Dünya, Günaydın, Akşam, BusinessWeek Dergisi, Para Dergisi ve Hürriyet Gazetesi’nde “çok severek” çalıştım. Uzmanlık alanım ekonomi gazeteciliği olmasına karşın kitaplar ve filmler beni her zaman büyüledi, hayatı onlar üzerinden çözümlemeyi sevdim. Halen iletişim sektöründe çalışıp, Suare Dergi için yazarken öykü, roman ve senaryo çalışmalarımı da sürdürüyorum. Bu arada ikinci üniversite olarak İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe Bölümü öğrencisiyim.