İstanbul Kadıköy’ün tarihi ve mimari açıdan büyük öneme sahip binalarından Süreyya Operası, ekim ayı boyunca birbirinden güzel klasik müzik konserlerine ev sahipliği yapacak.
2019’da Sicilya Uluslararası Piyano Yarışması’nda kazandığı Kayıt Ödülü’nün sonucu olarak kaydettiği ve Alexander Scriabin’in solo piyano eserlerinden oluşan CD’si İtalyan Vermeer etiketi ile 2022’de yayınlanan Jerfi Aji (piyano), 16 Ekim’de Süreyya Operası’na konuk olacak. Bu resital programının temasını Romantik dönemde piyano için yazılmış en ünlü Fantezilerden yola çıkarak oluşturan Aji, Schubert ve Chopin’in Fantezileri ile başlayacak konserin ikinci yarısını, 2022 yılında 150. doğum yılı kutlanan Scriabin’in eserlerine ayırdı. Bestecinin önce Chopin etkileri, daha sonra da mistisizm ile yoğrulan müziğindeki duygusal yoğunluk, dinleyicileri renkli ve düşsel bir yolculuğa çıkaracak.
Aromsa Genç Oda Orkestrası ile “Cumhuriyet’in 100. Yıl Konseri” 27 Ekim’de Süreyya Operası’nda gerçekleşecek. 2021 yılında Cihat Aşkın tarafından kurulan ve kısa sürede adını duyurmayı başaran Aromsa Genç Oda Orkestrası, ilk sezon konserinde Türk müziğinin zengin mirasından örnekler sunacak. Gecede, ünlü sanatçı Cihat Aşkın’ın “Kocatepe Türküsü” adlı süiti İstanbul’da ilk defa seslendirilirken, Betin Güneş’in Viyola Konçertosu ise Türkiye prömiyerini yaşayacak. Bu özel gecenin şefliğini üstlenecek olan Cihat Aşkın’ın (keman) yanı sıra, orkestranın solist viyola sanatçısı olarak Beste Tıknaz Modiri (viyola) sahnede olacak. Genç yeteneklerin sahne aldığı bu muhteşem konser, Türk müziğinin zengin ve renkli dünyasına unutulmaz bir yolculuk vaat ediyor.
Piyanist ve besteci Emir Gamsız’ın New York’ta geliştirdiği ve dünyanın en büyük sanat komplekslerinden Lincoln Center’da konser serisine dönüşen “Geveze Piyanist: Bach’ın Bilmecesi” 28 Ekim saat 14.00’te Süreyya Operası’nda. Gamsız ile Oscar’lı yönetmen Mike Nichols’la uzun yıllar çalışan tiyatro sanatçısı ve yazar Ege Maltepe’nin hazırladıkları bu eserde, iki müziksever Geveze Piyanist’in farklı ülkelere serpiştirdiği bilmecelerin peşinde bir maceraya çıkıyor. Bach’ın Bilmecesi, J. S. Bach, Schumann ve Mendelssohn’un müziği ile örülü, Mimar Sinan’dan, Harizmi’ye, Fibonacci’den, İbn Haldun’a matematik, müzik, sanat ve felsefenin en ilginç ve eğlenceli sırlarıyla bezenen felsefik bir hikâye.
Kronolojik veya stil ekolleri üzerinden değil, bestecilerin birey oluşlarını ve her bir eserin otonomluğunu öne çıkaran ve hikaye anlatımı ile bütünsel bir konser deneyimi yaratan yenilikçi program oluşturma anlayışıyla Kissinger KlavierOlymp’i kazanıp adından söz ettiren Emre Yavuz (piyano), 30 Ekim’de “Şeffaf Rüyalar” ile yepyeni ve yine alışılagelmişin dışında bir programla yine Süreyya Operası’nda sahne alacak.
İlk kez 2022’de İstanbul’da yeni bir çağdaş ve klasik müzik festivali olarak sanatseverlerle buluşan ve daha sonra Almanya’da Philharmonie Essen ve Prinzregenten Theater gibi dünyaca ünlü konser salonlarında gerçekleşen TONEDMELISMA Müzik Festivali, 2023’te İstanbul’da Süreyya Operası ve Yeldeğirmeni Sanat”ta olacak. Festival kapsamında 20 Ekim’de Yeldeğirmeni Sanat’ta dünyaca ünlü soprano Marisol Montalvo ve pek çok ödülün sahibi Finlandiyalı piyano virtüözü Henri Sigfridsson Yadigar – Souvenir konseriyle sahne alacak. 22 Ekim’de 2000 yılında Basel Konservatuvarı’nda kurulan, aldıkları ödüllerle müzik dünyasında uluslararası tanınırlık kazanan Asasello Quartet ile; oda müziği alanında Gidon Kremer, Ivry Gitlis, Mischa Maisky, Leonidas Kavakos, Patricia Kopatchinskaja, Sol Gabetta ve Johannes Moser ile birlikte önemli çalışmalar yapmış olan piyanist Henri Sigfridsson’ı, Süreyya Operası’nın ev sahipliğinde buluşturuyor.
Bütün bu etkinliklerin biletlerine Mobilet üzerinden ulaşmak mümkün.