Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte pandemi döneminde aldığımız kilolar gözümüze daha çok batmaya başladı. Pandemi kısıtları sona erip sosyalleşmenin de başlaması ile fazla kilolardan nasıl kurtulacağımızı daha çok düşünmeye başladık. Durum böyle olunca en iyisi bir uzmana danışmak diyerek, Uzman Diyetisyen Buket Sözan’ın kapısını çaldık. Kendisinin de “eski bir obez” olduğunu söyleyerek tüm fazlalıklarımızdan kurtulacağımıza dair bize umut aşılayan Buket Sözan, şu önemli bilgileri paylaştı:
NİLGÜN KARATAŞ
- Diyet nedir? Ne değildir?
Öncelikle kafalardaki diyet nedir karmaşasına bir son verelim mi? Diyet ne aç kalmaktır ne de her şeyin yasaklandığı listelerdir. Diyet kişinin yaşına, bedenine, günlük aktivitesine, sağlık durumuna ve alışkanlıklarına göre bedenine, ruhuna ve zihnine iyi gelen, sağlıklı gıdalardan oluşur. Diyet, tamamen kişiye özel ve kişinin sürdürebileceği bir beslenme yol haritasıdır. Günümüzde kilo vermek için ne kadar da çok yanlış uygulama var. Yenilen yiyeceklerin kişiye göre ayarlanması ile oluşturulan beslenme programları elbet kilo kaybı sağlar sağlamasına da herkes için uygun mudur acaba?
PAZARTESİ DANIŞAN KABUL ETMİYOR
- Bu görüşmeyi de bir pazartesi günü yapıyoruz ve kendimizi diyete başlamaya çok hazır hissediyoruz. Pazartesileri diyete başlamak için gerçekten doğru gün müdür?
Pazartesi diyetlerine çok motive başlanır ve öğle yemeği veya ikindi kahve yanında çikolata ya da akşam yemeği mesaisi ile sona erer… Diyet kafası “her sevdiğim şeyden uzak duracağım, mükemmele ulaşmalıyım” olduğu sürece başlayan her diyet bitmeye mahkumdur. Bir şeyi ne kadar merkeze koyarsak o kadar ona çekiliriz artık uydumuz haline gelir. Aynı pembe fili düşünme dendiğinde pembe filin aklınıza gelmesi gibi… siz “bu artık son çikolata, asla yemeyeceğim” dedikçe önünüze hep çikolata gelecek ve siz “tam da diyete başladığım günü mü buldular bunu getirecek” diye düşünürken bir arkadaşınız elinde bu seferde brownie ve kahve ile çıkagelecek. Neden mi? Siz yemeyeceğim dedikçe beyin onu yemek istiyorum diye algılayıp önünüze çıkaracak da ondan. Çünkü beyin olumsuzluk eklerini algılamaz 🙂 Bu nedenle benim şahsi düşüncem pazartesi diyetlerinden vazgeçin. Ben pazartesi günleri danışan kabul etmiyorum mesela:)
- Bu durumda ne yapacağız? İşe nereden başlamalıyız?
Eski bir obez olarak şunu çok iyi biliyorum ki sağlıklı beslenme kararı alınır ve uygulamaya başlanır. Sağlıklı beslenmek bir karardır ve kararlar uygulanırsa sonuç alınır, öyle değil mi? Peki sağlıklı beslenme, gerçek diyet yani benim “4B modeli” adını verdiğim programı nasıl çalışır?
- Kanıta dayalı, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemleri içerir.
- Beslenme ve gıda seçiminin altında yatan psikolojiyi araştırır ve danışanı dinler. Duyduklarına göre psikodiyet ve koçluk temelli yaklaşımla bilişsel davranış değişikliğini hedefler.
- Kısa sürede hızlı sonuçlardan ziyade davranış ve yaşam tarzı değişikliğini hedef alan uzun süreli değişimi savunur.
- Sağlığı korumaya yönelik bütünsel bir yaklaşımı içerir. Sadece bedeni değil ruhu ve zihni de besler.
- Fonksiyonel beslenmenin gerektirdiği besin ve besin takviyeleri konusunda hekimlerden destek alır ve multidisipliner bir yaklaşım sergileyerek bireysel çalışır.
- Sadece beslenme değil bir bütünün parçaları olan ev ve yemek düzeni, hareket, uyku, stres , sosyal hayat, karantina, besine ulaşılabilirlik…vb konularında tüm yapı taşlarını gözeterek “kişiye özel programlar” düzenler.
- Kişiye uygun açlığı değil bedenin ihtiyaçlarına göre planlamalarla yolculuktaki ilerleyişi destekler.
- Bireyin kendi diyetisyeni olması için gerekli araç ve donanımı bireysel ihtiyaçlarına göre hazırlar ve bir alet çantası ile mezun eder.
4B MODELİ İLE SAĞLIKLI BESLENME
4B modeli ile yola çıkan kişi yolun sonunda artık aynı kişi olmayacaktır. O kişi artık kendi diyetisyenidir ve her pazartesi onun için artık diğer günlerden hiç de farklı değildir. Canı ne yemek isterse nasıl yiyeceğini öğrenmiştir ve onun hayatında ihtiyacı olan her şeyi tüketir. O kişi yediği her şeyden keyif almaktadır. Bilir ki sağlıklı beslenme kararı alınır ve yapılan seçimlerdir sağlıklı beslenmeyi sağlayan. Unutmayın, sağlığınız her şeyden önemli…