Psikiyatrinin büyük muamması borderline hakkında her şey!
Burak Soyer

Amerikalı psikoterapist Alexander Kriss’inkaleme aldığı “Borderline: Bir Kişilik Bozukluğunun Biyografisi”, kökenleri Antik Çağ’a kadar uzanan, sebepleri cinsiyete dayandırılarak cin çarpması, büyücülük, ahlaki delilik gibi sözde tanımlarla anılan borderlinerahatsızlığını A’dan Z’ye enine boyuna mercek altına alırken, okura, hastalık hakkındaki yanlış bilgilerin doğrusunu sunarak akıl hastalıkları üzerindeki klişeleşmelerin de ortadan kalkmasına olanak sağlayan bir kitap.
Psikoterapist Alexander Kriss Tisch School of the Arts’ta, oyun yazarlığı alanında lisans eğitimini, New York School for SocialResearch’teyse klinik psikoloji dalında yüksek lisans ve doktora derecesini tamamlamış. Stajını Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapan Kriss, merkezi New York’ta yer alan Sleepy Hallow köyünde ergenlere ve yetişkinlere özel psikoterapi hizmeti veriyor. Ayrıca Fordham Üniversitesi Psikoloji bölümünde doçent olarak görev yapan ve Fordham Toplum Ruh Sağlığı Kliniği’nin direktörlüğünü de yürüten Alexander Kriss, 2020 yılında yayımlanan ilk kitabı “The Gaming Mind”ın üzerinden dört yıl geçtikten sonra bu kez de “Borderline: Bir Kişilik Bozukluğunun Biyografisi” adlı kitabıyla okurlarının karşısında.
Say Yayınları tarafından Aslı Önal çevirisiyle yayımlanan kitap, kökenleri Antik Çağ’a kadar uzanan, sebepleri cinsiyete dayandırılarak cin çarpması, büyücülük, ahlaki delilik gibi sözde tanımlarla anılan borderline rahatsızlığını A’dan Z’ye enine boyuna mercek altına alırken, okura, hastalık hakkındaki yanlış bilgilerin doğrusunu sunarak akıl hastalıkları üzerindeki klişeleşmelerin de ortadan kalkmasına olanak sağlıyor.
“Borderline: Bir Kişilik Bozukluğunun Tedavisi”, Alexander Kriss’in danışanı Ana ile yaptığı terapi sürecine detaylı bir şekilde odaklanarak ilerlerken, bu süreç, Kriss’inborderline kişilik bozukluğuna sahip kişilerin özelliklerini en ince detayına kadar inceleyerek hastalığın ne olup ne olmadığını ortaya çıkarıyor.
Borderline kişilik bozukluğunu bir kimlik “yoksulluğu” olarak tanımlayan Kriss, bunu, bireyin kendini tanıma yolculuğunda bir mola yeri olarak görüp, bu perspektifle, borderline’ın insanlığın evrensel durumu hakkında gerekli veriler sunduğunu ve bu durumun yalnızca tanı konulmuş kişilerden ibaret olmadığını savunuyor.
Borderline’ın tedavi yöntemlerine de değinilen kitapta psikoterapi, ilaç tedavisi ve diğer yöntemler hakkında bilgi veren Alexander Kriss, bu yaklaşımların yeterliliği ve sınırlamalarını da tartışmaya açıyor. Bunların yanı sıra, borderline kişilik bozukluğundan mustarip bireylerin ve yakınlarının yaşadığı zorluklara, duygusal ruh hâllerine ve bunlarla başa çıkma biçimleri de gerçek hayattanhikâyelerle örnekleyerek aktarıyor.
Alexander Kriss, kitabında, borderline kişilikbozukluğuyla ilgili sıradan bilgilerledamgalanmış fikirlere karşı işin doğrusunu anlatırken bu rahatsızlığı tarihsel kökeninden itibaren ele alarak psikoterapinin ortaya çıkışıyla, modern tanının gelişimine ve günümüzde uygulanan tedavilere dair tutumları da mercek altına alarak pek çok kişide var olan hastalığın doğru ve gerçek tanımını ortaya koyarak meseleyi aydınlığa kavuşturmayı amaçlıyor.

Burak Soyer
2005 yılında Radikal Gazetesi Kültür Sanat Servisi ve Kitap Eki’nde gazeteciliğe başladı. Şimdiye kadar Milliyet, Hürriyet, Hürriyet Kitap Sanat, BirGün, BirGün Pazar, BirGünKitap, Taraf, Cumhuriyet Pazar, T24, Gazete Duvar, sendika.org, solhaber.org’a, siyaset, edebiyat, müzik, sinema, tiyatro yazıları yazdı. Halen Gazete Pencere, Bianet, Gazete İkinci Yüzyıl ve OT dergisine kültür sanat, K24, Edebiyathaber.net, Oggito, Ne Okuyorum?, Ajandakolik, Mahal Dergi, Romanoku internet sitelerine de edebiyat yazıları yazıyor. 2017 yılında ilk kitabı Zıvana Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı. Zıvana’nın devamı olanBuji de 2019 yılında aynı yayınevinden çıktı. Son romanı Ring ise, geçtiğimiz Eylül ayında Karakarga Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluştu. 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olan Burak Soyer, halen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sanat Tarihi bölümündeki eğitimine devam etmektedir.