Burak Soyer
Fransız psikoterapist, psikanalist ve yazarJean-Charles Bouchoux’un kaleme aldığı “Narsist Sapkınlar”, bu kişilik bozukluğuna sahip bireyleri, davranışlarını, “yöntemlerini”, sapkınlığın kaynağını ve narsist sapkınların kurbanı olanları ve bu kişilerle nasıl mücadele edeceğini derinlemesine mercek altına alıp A’dan Z’ye bir narsist sapkın profili çıkaran bir kitap.

“Korkarım ki,” diyor psikanalist, psikoterapist ve yazar Jean-Charles Bouchoux, “NS (narsist sapkınlık) terimi, bize kötü davranan herkes için kullandığımız bir terim haline geldi.” Ve devam ediyor: “Ben burada, bir gülümsemeyle uygulanabilen görünmez şiddetten bahsediyorum. Bir bıçak ya da zehirle değil, ama tam olarak tanımlayamadığımız ve çok daha tehlikeli olabilen zehirli bir kelimeyle yapılandan. Birinin size borçlu olduğunu düşünün. Belki de bir şizofren size, kendi gezegeninde borçsuz olmanın hayati önem taşıdığını söyleyecek ve size borcunu ödemek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Bir sapkın ise size ödeme yapmaz; ötekiliği düşünemez, sizi bir özne olarak görmez, size hiçbir şey borçlu değildir. Eğer bir psikopatsa, size hareket çekecek ve sizinle dalga geçecektir; eğer narsist bir psikopatsa, size gülümsemeye devam edecek ve sizi kandırmak için akla gelmeyecek hikâyeler uyduracaktır,” Say Yayınları’ndan Ceylan Özçapkınçevirisiyle yayımlanan “Narsist Sapkınlar” adlı kitabında.
Özellikle son yıllarda ekranlarda, haber bültenlerinde, tartışma programlarında, sosyal medyada sıkça karşılaştığımız narsist kişilik bozukluğunu kısaca karşısındaki kişi üzerinde kendi hâkimiyetini kurmak, bunu bir düzen gibi devam ettirmek için manipüle eden, yalan söyleyen, onu kullanan, asla suçluluk duymayan, empati yapmayan davranışlarda bulunan kişi olarak tanımlayabiliriz. Jean-Charles Bouchoux da “Narsist Sapkınlar” adlı kitabında, bu kişilik bozukluğuna sahip bireyleri, davranışlarını, “yöntemlerini”, sapkınlığın kaynağını ve narsist sapkınların kurbanı olanların, bu kişilerle nasıl mücadele edeceğini anlatıyor.
Toplam 11 bölümden oluşan kitap Bouchoux, öncelikle narsist sapkının arzularının ne olduğunu gün yüzüne çıkarıyor ve bu arzuların dürtüye dönüşerek narsist sapkınlar üzerinde nasıl tezahür ettiğine göz atıyor. Devamında narsist sapkınların en büyük “silahı” olan “konuşma” üzerinde duran ve kelimelerle sihirbazcılık oynayarak karşısındakini etkisini alan narsist sapkınların kelimelerin işlevinden nasıl yararlandığını gösteriyor. Kendi kırılganlığını kurbanının kötü olduğunu kanıtlayarak gideren sapkınların bu ruh hâline değinen yazar, narsist sapkınların kurbanı kafa kola alma yöntemlerini örneklerle açıklayarak konuyu iyice şeffaflaştırıyor. Kurbanın üzerindeki sapkın etkileri de yine somut verilerle dile getirip narsist sapkınlarla mücadele etme konusunda detaylı bilgiler vererek bireyleri kurban olmaktan kurtarmanın yollarını gösteriyor. Sapkınlığın kaynağına da inilen kitapta şefkatin gücü ayrı bir yer tutarken sapkın ve kurbanın bir araya gelmesiyle birlikte ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı okurlarını uyarıyor.
Bu dünya döndükçe, Don Juan’lar eksik olmayacak. Ve büyük bir paradoksun öznesi olan onlara tapanlar da. Onların davetini kabul edip etmemek ya da yol yakınken geri dönmek bize kalmış. Küçücük bir gülümsemeyle başlayıp kendimizi dipsiz bir kuyunun içinde bulduğumuz bir hikâyenin içinde bulmak ya da bulmamak… İşte bütün mesele bu!

Burak Soyer
2005 yılında Radikal Gazetesi Kültür Sanat Servisi ve Kitap Eki’nde gazeteciliğe başladı. Şimdiye kadar Milliyet, Hürriyet, Hürriyet Kitap Sanat, BirGün, BirGün Pazar, BirGünKitap, Taraf, Cumhuriyet Pazar, T24, Gazete Duvar, sendika.org, solhaber.org’a, siyaset, edebiyat, müzik, sinema, tiyatro yazıları yazdı. Halen Gazete Pencere, Bianet, Gazete İkinci Yüzyıl ve OT dergisine kültür sanat, K24, Edebiyathaber.net, Oggito, Ne Okuyorum?, Ajandakolik, Mahal Dergi, Romanoku internet sitelerine de edebiyat yazıları yazıyor. 2017 yılında ilk kitabı Zıvana Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı. Zıvana’nın devamı olanBuji de 2019 yılında aynı yayınevinden çıktı. Son romanı Ring ise, geçtiğimiz Eylül ayında Karakarga Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluştu. 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olan Burak Soyer, halen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sanat Tarihi bölümündeki eğitimine devam etmektedir.