Sömestr tatilini en keyifli en verimli şekilde değerlendirmek için fikir arayanlar için bu yazı. Çocuklarınız ve elbette çocuklarınızla birlikte siz, sömestr tatilini birkaç küçük aktivite ile güzel anılara dönüştürülebilirsiniz. ‘Ara Tatil’ kavramına anlam katacak önerilerimizi “konuşun, okuyun, yazın, yürüyün, gülün” başlıkları altında bulabilir, çocuklarınızla birlikte deneyebilirsiniz.
BETÜL ÇAKIROĞLU
Ara kelime anlamı,
İki şeyi birbirinden ayıran uzaklık, mesafe.
İkinci anlamı;
Bir oluştan diğer bir oluşa kadar geçen zaman fâsılası.
Ya da;
Bir piyes, gösteri, maç veya toplantıda dinlenmeye ayrılan kısa zaman.
Bu sonuncusu okullara verilen bu “ara” tatili en doğru tanımı sanırım. Ne sorusuna bu cevabı verdikten sonra neden, niçin, kimin için, nasıl sorularının cevaplarını pas geçip ne zamana geliyorum.
Şimdi!
Başladı. Cuma günü son zil tatil için çaldı.
Peki herkes hazır mı?
Ben tam hazır olmasam da bu yazıyı yazarken hazırlanırım diye düşündüm. (Yazı bitti dönüp yazıyorum. Sanki şimdi biraz hazırım.)
Size ‘ironik’ gelebilecek başlıklar hazırladım. Başlığın altını okumadan geçemeyin diyedir belki de…
Ara Tatil Etkinlikleri
Konuşun
İronik derken ne demek istediğim anlaşıldı sanırım. Günlük hayat koşturmasında yaptığımızı sandığımız ama aslında belki de en çok ihmal ettiğimiz şey. “Ödevlerini yaptın mı?” “Dişlerini fırçaladın mı?” Bunlar kabul edelim hepimiz yapıyoruz ama konuşma değil. Gerçekten konuşun. Sohbet konusu bulamıyorsanız yani gerçek sohbetten bahsediyorum bir sessiz kitap alın. Birlikte okuyun ve yorumlayın. Üzerine sohbet edin. Oradan günlük hayat, yaşam, felsefe her şey çıkar.
Öneri Kitap:
Keşif / David Wiesner / BİLGİ ÇOCUK KİTAPLARI
Okuyun
Çoğumuz kendi okuma alışkanlıklarımıza göre bir şeyler okuduğunu varsayıyorum. Bu varsayım bana iyi geliyor. Bu yazıyı bile okuyorsanız bir şey okuyorsanız demektir. Ancak çocuklarımızın okuduklarına çoğunlukla ortak değiliz. Hayat müşterektir sözündeki o kelime sadece bir ses olmasın. Ona yanaşalım. Müşterek bir iştigal umulmadık sonuçlar çıkarabilir. Belki de çocuk kitaplarının sihirli dünyasına dalınca oradan bir daha çıkmak istemezsiniz.
Öneri: İstanbul Tüyap Kitap Fuarı tatilin ilk pazarı son bulacak. Oradan ortak bir kitap alabilirsiniz. Ya da evdeki bir kitabı seçin. Birlikte okuyun. Önce siz ya da önce o fark etmez. Aynı sayfalarda dolaşmak hissini deneyimlemeyin. İlle de bir kitap öner derseniz. Bu zor ama yine de…
Öneri Kitaplar:
Miguel / Alfredo Gomez Cerda/İletişim Yayınevi
Zamanda Kıvrılma / Madeleine Lengle/ Beyaz Balina Yayınları
Alev Saçlı Çocuk/Christine Nöstlinger/ Günışığı Kitaplığı
Yürüyün
Büyük şehirlerde bir şeylere yetişmek için yürümeyi ben bendeki anlamı ile yürümekle bağdaştıramıyorum. Ben deki yürümek kavramı Belgrad Ormanı arka fonlu ya da hiç olmazsa mahalle parkımızla filan. İsteyerek, amaç o olarak yapılan bir eylem. Ben işe gidiyorum değil de ben yürüyüşe gidiyorum yürüyüşü. Okuldan ve eğer yapabiliyorsanız işten uzak sadece yürüyün çocuğunuzla, çocuklarınızla, ailece.
Öneri Mekân: Gözünüzde büyütmemek adına en yakındaki parka gidebilirsiniz. Ya da size neresi kolay geliyorsa. Çantanıza atıştırmak için meyve ve kitap almayı unutmayın.
Öneri Kitap:
Doğa ve Kirlilik- Çıtır Çıtır Felsefe 10 / Brigitte Labbe/ Günışığı Kitaplığı
Gülün
Unuttuğumuz şeyler listesi yapalım mı? mesela bu da bir ara tatil etkinliği olabilir. Pazartesi ve Cuma arasında geçen zamanda neleri unutuyoruz? Yetişmek zorunda olunan okul ve işler, sabah erken kalkma bize nelere mal oluyor? Gülmek bu listede var mı? Benim listemde üzgüm ama var. O zaman gülelim. Bunun için güzel seyirlik öneriler yapabilirim. Ama bu ara o kadar işim var ki seyir için zamanım yok. Sizin olabilir. Siz bakın. Ben yine kitap öneriyim. Ekranda gözüm kalmasın.
Öneri Kitaplar:
Bayan Hıçkırık ve Küçük Pırt- Vücudumuzun İçinde Çılgın Bir Yolculuk: Vücudumuzun İçinde Çılgın Bir Yolculuk/ Eva Dax/ Sabine Dully/ SIRTLAN KİTAP
Gülme Makinesi/ Kalli Dakos/Çınar Yayınları
Yazın
Ben yazıyorum diye değil ama madem okul yok ne yazacağız diye düşünen çocuğunuza inat olarak da değil ama peki o zaman ne için yazalım diyorsanız ki diyorsunuzdur çok uzattım. Şunun için; birlikte zaman geçirmek için. Oldu mu? Taşlar yerine oturdu mu? Sabah kalkın kahvaltıdan önce rüyalarınızı yazın. Alarmsız kalkınca rüyanızı hatırlama şansınız çok yüksekmiş. Deneyin. Olmuyor mu o zaman yol gösterici birtakım kitaplardan rehberlik hizmeti alabilirsiniz. Ama sizde yazın müşterek olma konusunu az önce yazmıştım. Unutmayın. Ne takım kitaplar mı? İşte şunun gibi;
Öneri Kitaplar:
En Güzel Öykünü Yaz/ Christopher Edge/ Domingo Yayınları
Benim Hikâyem/ Simon Cheshire/ Kate Pankhurst/ Tudem
Betül Çakıroğlu
Gelibolu’da doğdum ve 2002 yılından bu yana İstanbul’da mimar olarak çalışıyorum. Kızımın doğumundan sonra çocuk kitapları tekrar hayatıma girdi. Yazmayı ve okumayı çok seviyorum. Fantastik kurgular ve mitoloji özel ilgi alanlarım. Göçebe, Karşılaşma ve Ayna Meselesi kolektif öykü kitaplarında öykülerim yayınlandı. Nevzat Süer Sezgin’in Yetişkinler İçin Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Atölyesi’ni bitirdim. Eksi 18 Edebiyat Açık Kürsü platformunda deneme yazılarımı paylaşıyorum. Yine Eksi 18 Edebiyat grubuna ait Kıpırtı Çocuk Dergisi’nde gönüllü olarak çalışmaktayım.