Edebiyatçılar arasındaki arkadaşlık, dostluk, dayanışma… Yayınevlerinin kapısını birlikte aşındırma… Kendi kitap dosyanla birlikte arkadaşının eserlerini de sunma… Ve tanıklıklar. Sait Faik Abasıyanık ve Oktay Akbal. Raif Özben ile Öner Ciravoğlu. İki farklı dönem, iki benzer olay… Öner Ciravoğlu, edebiyat tarihimize ışık tutan anılarını Suare Dergi okurlarıyla paylaşmaya devam ediyor.
Öner Ciravoğlu

1940’lı yıllar… Sait Faik Abasıyanık ilk kitaplarını çıkarmış, artık dönemin tanınmış bir yazarıdır. Oktay Akbal ise öyküleri dergilerde görünen bir genç yazardır. Aralarında 10 yaş fark vardır.
İki edebiyatçının sık sık buluşup Cağaloğlu yöresinde ve Boğaziçi gezilerinde yan yana görüldüğünü biliyoruz. Bir gün Boğaziçi vapurundan iskeleye inip karşıdaki kahvehanede birlikte simit yiyip çay içerler. Bir başka gün Meserret Kıraathanesi’nde buluşup, dinlenip koyu sohbetle yokuşu tırmanırlar.
Sait Faik’in ilk kitabı Semaver’i Remzi Bengi yayımlamıştır. (1936) Ardından Sarnıç ve Şahmerdan Mustafa Aradakoç’un sahip olduğu Çığır Yayınları arasında çıkmıştır. (1939-1940) Oktay Akbal’ın da ilk öykü dosyası hazırdır: Önce Ekmekler Bozuldu. Yıl 1944…
Sait Faik, Oktay Akbal’a Çığır Kitabevi’ni önerir. Yokuşu tırmanırken birlikte uğrarlar. Abasıyanık, yayıncı M. Ardakoç’a “Sana yeni romanım Medarı Maişet Motoru’nu getireceğim. Ancak Oktay kardeşimin de bir dosyası var: Önce Ekmekler Bozuldu. İki kitabı birlikte basmanı istiyoruz” der. Yayıncı Ardakoç “Genç yazarlara kapımız açık ama yine de bir düşünelim” diye cevap verir. Ancak aradan bir süre geçince haber çıkmaz. Sait Faik tekrar uğrayınca yayıncı biraz dudak büker bu öneriye. Sait Faik çok bekleyemez ve romanını Yokuş Kitabevi’ne verir. Oktay Akbal ise kitabını kendi parasıyla bastırır.
Tam 55 yıl sonra, yıl 2000 olmuştur…
Raif Özben’in Asyalı Ayyaş adlı şiir kitabı yayıncı beklemektedir. Öner Ciravoğlu’nun da Bitmeyen Yüzyıl adlı şiir dosyası hazırdır. O dönemde Can Yayınları’nın şiir dizisinin editörü Hilmi Yavuz’dur. Öner Ciravoğlu Hilmi Yavuz’la buluşur ve ona “Hocam arkadaşım Raif Özben’in bir şiir kitabı var. Benim dosyam da hazır. İkimizin de dosyasını Can Yayınları’na birlikte basılmasını önermek istiyoruz” der.
Hilmi Yavuz iki dosyayı da inceler ve yalnızca Asyalı Ayyaş (2000) için olumlu kararını belirtir. Kitap o yıl Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü kazanacaktır.
Bitmeyen Yüzyıl ise elenmiştir. Bitmeyen Yüzyıl ancak dokuz yıl sonra art arda iki baskı yapacaktır: Kavis ve Yasak Meyve Yayınları.

Öner Ciravoğlu
Öner Ciravoğlu, Trabzon’da doğdu. 1979’dan beri yayın dünyasında. 1979-1983 YAZKO (Yazar ve Çevirmenler Kooperatifi), 1983-1991 Cumhuriyet Kitap Klubü, Türkiye Yayıncılar Birliği gibi pek çok yerde görev aldı. Remzi Kitabevi genel koordinatörü, yazar, şair ve edebiyat aşığı bir yazar olarak birçok farklı esere imzasını atan Ciravoğlu’nun, KalePark ve Bitmeyen Yüzyıl adlı şiir kitapları; Sevgi Yazıları ve Okuma Gözlüğü adlı deneme; Fındıkzade-Bir Sur İçi Rüyası ve Aziz Eugenius’un Rüyası: Yenicuma adlı anı kitapları bulunmaktadır. Ayrıca Büyük Yolların Haydutu/Fotoğraflarla Attilâ İlhan’ın Yaşam Öyküsü ve İ. Gündağ Kayaoğlu ve C. Akalın ile birlikte kaleme aldığı Bir Tutkudur Trabzon adlı derleme kitabı da yayımlanmıştır.