Yatırım Psikolojisi ve Risk Yönetimi adlı kitabıyla bu işin en önemli adımlarını anlatan Şaban Yaban, okuruna duygusal zekâyı kullanmanın ve bilinçli risk almanın önemini örnekleriyle gösteriyor. Say Yayınları’ndan çıkan kitap, yönlendirmeler, taktikler ve ipuçlarıyla yatırım psikolojini her yönüyle ele alıyor.
BURAK SOYER

Mesleği öğretmenlik olan Şaban Yaman’ın yazdığı “Yatırım Psikolojisi ve Risk Yönetimi” adlı kitap, yatırım konusunda okurun psikolojisini diri tutması gerektiğinin ve risk taşıma ihtimalini her şekilde içinde barındıran yatırımın nasıl yönetebileceğinin ipuçlarını veriyor.
Şaban Yaman, Say Yayınları etiketiyle yayımlanan “Yatırım Psikolojisi ve Risk Yönetimi” adlı kitabının önsözünde belirttiği gibi, “yatırım yapmak insanlık tarihi kadar eski bir davranıştır.” Ve yine Yaman’ın ifade ettiği üzere, “insanlık, şu andaki bulunduğu yere yatırım yapma alışkanlığı sayesinde” gelmiştir.
Herhangi bir şeye yatırım yapmak, bir yandan insan üzerinde kendini güvence altına girme hissiyatı pompaladığı için pozitif, diğer yandan ise yapılan yatırımın haybeye gitmesi hâlinde elde avuçta bir şey kalmama ihtimaliyle alakalı olarak negatif bir etki yaratır. Hepimiz ekonomik olarak gelecek kaygısı taşıdığımız için elle tutulur bir şeye yatırım yaparak ileride rahat bir yaşam sürdürmenin peşindeyizdir. Ancak burada, bir önceki cümledeki ikilemde kalma durumu ortaya çıkar ve bu durumu kontrol etmek için insanın sağlam bir psikolojiyle, her anlamda risk taşıyan yatırımını iyi yönetme yetisine sahip olması gerekir. İşte “Yatırım Psikolojisi ve Risk Yönetimi”, bu iki alanda okuru doğru yönlendirmeler, taktikler ve ipuçlarıyla yatırımını kontrol altında tutmanın yollarını gösteren bir kitap.
Şaban Yaman, her şeyde olduğu gibi yatırım konusunda da insanın kendisini iyi tanıması, değişime açık olması, riski görebilmesi, geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bir köprü kurması gerekliliğine öncelik tanıyor.
Bunlara ek olarak, kişinin kendi kararlarına güvenmesinin, sabretmeyi öğrenmesinin, ilgilendiği konu hakkında bol bol pratik yapmasının, zaaflarını görmesinin önemine vurgu yapıyor. Buraya kadar yazdıklarımı işin psikolojik tarafı olarak nitelemek mümkün. Şaban Yaman, konunun bu boyutuyla verdiği önerilerin üstüne, okurun kendisinden de katkılar yapmasının avantaj sağlayacağını söylüyor.
Kitabın bundan sonraki kısmı mevzuyu aksiyona dökmekle ilgili bir dönüşüme geçiyor. Yaman, yatırım konusunu kâğıda dökerek bir “meslek” gibi takip edilmesi gereken noktaları üzerinde dururken, takip edilmesi lazım gelen şeyleri, piyasaya hâkim olmanın elzemliğini, trendleri, güven veren alanları, yatırımın hedefinde bulunan yerleri yakından izlemenin kişinin psikolojik olarak hamle yapabilme safhasına geçtiğini belirtirken, madalyonun diğer yüzünde, tüm bunların artık harekete geçme zamanının geldiğini gösterdiğini ifade ediyor.
“Yatırım Psikolojisi ve Risk Yönetimi”, duygusallığın da yatırıma dahil olduğunu ve bu duygusal zekânın nasıl işe yarayabileceğini gösterirken, harekete geçme vakti geldiğinde insan psikolojisinin buna ne derecede yardımcı olacağını titizlikle açıklıyor. Her ne kadar yatırım akla ekonomiyi getirse de, kişinin kendine veya kendisine fayda sağlayacak herhangi birine, bir şeye yatırım yapmanın da aynı kapıya çıktığını unutmadan kitabı okumakta fayda var diyelim…

Burak Soyer
2005 yılında Radikal Gazetesi Kültür Sanat Servisi ve Kitap Eki’nde gazeteciliğe başladı. Şimdiye kadar Milliyet, Hürriyet, Hürriyet Kitap Sanat, BirGün, BirGün Pazar, BirGünKitap, Taraf, Cumhuriyet Pazar, T24, Gazete Duvar, sendika.org, solhaber.org’a, siyaset, edebiyat, müzik, sinema, tiyatro yazıları yazdı. Halen Gazete Pencere, Bianet, Gazete İkinci Yüzyıl ve OT dergisine kültür sanat, K24, Edebiyathaber.net, Oggito, Ne Okuyorum?, Ajandakolik, Mahal Dergi, Romanoku internet sitelerine de edebiyat yazıları yazıyor. 2017 yılında ilk kitabı Zıvana Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı. Zıvana’nın devamı olanBuji de 2019 yılında aynı yayınevinden çıktı. Son romanı Ring ise, geçtiğimiz Eylül ayında Karakarga Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluştu. 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olan Burak Soyer, halen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sanat Tarihi bölümündeki eğitimine devam etmektedir.