Haziran ayında “Sevmek ve Direnmek” üzerine düşünmek istedik. Seçtiğimiz kitaplar da bu tema doğrultusunda oldu. Bazı kitaplar sadece bir hikâye anlatmaz; bir duruşu, bir itirazı, bazen de sessiz bir direnişi taşır sayfalarında.
Haziran ayı tavsiyelerimiz arasında yer alan kitaplar da ilişkilerin, toplumsal baskıların, inatla ayakta kalmanın, kırılganlığın içindeki dayanıklılığın, bir yandan meydan okurken diğer yandan içine sığınanların anlatılarından oluşuyor. Her bir kitap başka bir direnme biçimini hatırlatıyor bize.
Hazırlayan: Sevin Bayrı
Boris Vian – Günlerin Köpüğü (L’Écume des jours)
Büyülü gerçekçilikle örülü bir tutku anlatısı. Aşkın fiziksel ve ruhsal yıkımına karşı sanatsal direnç. Müzik, ölüm ve aşk üçgeninde gerçeküstü bir yolculuk.
Clarice Lispector – Yıldızın Saati (A Hora da Estrela)
Görünmeyenlerin dünyasında bir kadının kırılgan varlığı. Sessiz kadınlığın, görmezden gelinmeye karşı varoluş mücadelesi. Anlatıcıyla karakter arasındaki sevgi ve iktidar oyunu büyüleyici.
Tezer Özlü – Yaşamın Ucuna Yolculuk
Acı, yalnızlık ve ölümle kurulan derin bir duygusal bağ. Topluma, aileye ve kurallara karşı içsel bir kaçış.
Gülten Akın – Kırmızı Karanfil
Toprağa, kadına, barışa dair kolektif bir bağ. Kadın sesiyle kurulmuş politik bir şiir dünyası.
“Ah kimselerin vakti, durup ince şeyleri anlamaya…”
Toni Morrison – Sevilen (Beloved)
Anne sevgisinin aşırılaşan koruyuculuğu. Köleliğe, hafızanın ağırlığına ve sistemsel şiddete karşı bir isyan. Travmayla sevgi arasındaki çizgiyi silikleştiren sarsıcı bir roman.
Fyodor Dostoyevski – Yeraltından Notlar
Onur kırıcı, yaralı bir tutkuyla örülü, toplumun ahlakına, akılcılığına ve rasyonelliğe karşı bireyin iç sesi. “Sevgi”, burada bir tür alçalmış isyan biçimi.
Elena Ferrante – Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım (L’Amica geniale)
Kadınlar arası karmaşık, dönüşen bir bağ, sınıf, aile, erkek egemenliği ve yoksulluğa karşı eğitimin ve dayanışmanın gücü. Sevgide kıskançlık, öfke ve özgürlük bir arada bulunabilir mi?
Ayfer Tunç – Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi
Herkesin kendi deliliğini seve seve yaşadığı bir anlatı. Akıl hastanesinin metaforu üzerinden toplumsal normlara başkaldırı. Sevgi burada bir delilik hâli; hem özgürleştirici hem yakıcı.
Nazlı Eray – Aşk Artık Burada Oturmuyor
Zamanlar arası bir aşk hikâyesi. Gerçeklik algısına, cinsiyet rollerine ve tekdüze zamana karşı bir yazınsal başkaldırı. “Aşk” bir zamanda değil, bir hafıza odasında yaşar.
Bell Hooks – Aşk Üzerine (All About Love)
Feminizm, şiddetsizlik, bireysel şifa. Patriyarkaya, sevgisizliğe ve şiddete karşı sevgiyle devrim.