Bu yıl ikincisi 7-8 Aralık tarihlerinde yapılacak olan Disiplinlerarası Rüya Sempozyumu öncesinde, Rüya Enstitüsü’nün kurucusu Ali Rıza Duru’dan edindiğim bilgilerle, rüyalardan söz edeceğim bu yazıda. Nöroloji, psikiyatri, psikoloiji, felsefe, sosyoloji, antropoloji, filoloji, sanat, yapay zeka gibi konular ve elbette rüyalar ilginizi çekiyorsa bu sempozyuma katılmak için 4 Aralık tarihine kadar kaydınızı yaptırmayı unutmayın.
ELANUR US

Sık sık rüya görüyor musunuz? Peki, gördüklerinizi anlamlandırmaya çalışıyor musunuz? Benim gibi sizin de bu konuya merakınız varsa ulaşmanız gereken en doğru adrese, Rüya Enstitüsü’ne götüreceğim sizi. Unutamadığınız rüyalarınız, kâbslarınız, tekrarlayan rüya örüntüleriniz, lüsid rüyalara ilginiz, rüyalarınızın bilinçdışıyla ilişkisini çözme isteğiniz, çocuklarınızın ya da çocukluk rüyalarınızın içeriklerine dair merakınız varsa başta Ali Rıza Duru olmak üzere pek çok yetkin ismin verdiği çevrim içi eğitimlere katılabilirsiniz. Günlük hayatta yaşadığınız sıkıntıların dönüşmesini ve şifalanmasını deneyimleyeceğinize eminim.
Uluslararası Rüya Araştırmaları Derneği’nin Türkiye temsilcisi olan Rüya Enstitüsü, psikolojide rüya analizi ve terapisi üzerine odaklanan, bu konunun ilgililerine hatta ruh sağlığı uzmanlarına yönelik eğitimler sunan bir platform. Enstitü, hem klasik psikanaliz kuramlarına hem de modern yaklaşımlara dayanan kapsamlı eğitimleriyle rüyaların tedavi edici süreçlerde nasıl kullanılabileceğini öğretmeyi amaçlıyor.
Kurucusu Ali Rıza Duru, 2010 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde eğitimini tamamladıktan sonra rüya psikolojisi alanında çalışmalar yapmaya yöneldi. Ülkemizde bu konu üstüne yapılan araştırmaların çok sınırlı kaldığını fark ederek Rüya Enstitüsü’nü kurdu. Böylelikle, rüya psikolojisini anlatmaya, rüyalarına meraklı olan insanların kendi psikolojileriyle rüyaları arasındaki ilişkileri keşfetmesine, terapistlerin danışanlarına daha bütüncül bir hizmet vermesini sağlamaya, yazarların ve sanatçıların eserlerinde rüyaları değerlendirmek istediğinde bunu daha sağlıklı şekilde yapmasına yönelik çalışmaları enstitü bünyesinde toplamaya başladı.
Enstitünün amacı; rüyalara dikkat çekmek, rüyalarıyla ilgilenen herkesin geleneksel bakış açısından uzaklaşıp modern psikoloji yöntemlerinden yararlanarak onların derin psikolojik anlamlarını keşfetmelerine olanak tanımak, diyebiliriz.
Eğitimler, ruh sağlığı uzmanlarının danışanlarının rüyalarını daha iyi anlamalarını ve rüyalar üzerinden terapötik müdahalelerde bulunmalarını sağlaması açısından da çok kıymetli. Eğitimlerde Freud ve Jung gibi rüya analizinin öncü kuramcılarının yanı sıra, nesne ilişkileri kuramı, nöropsikanaliz, psikodrama ve şema terapi gibi yaklaşımları da içeren çok disiplinlilik hakim.
Binbir Gece Rüyaları…
Bir de yüz yüze yapılan Binbir Gece Rüyaları’ndan bahsetmek istiyorum. Rüyaların derininde neler var diye düşünenler için hazırlanan bu etkinliklerde sahnede anlatılan rüyaların psikolojik analizleri yapılıyor. Hem sahnede rüyasını anlatan, hem de dinleyici koltuğunda oturan katılımcıların etkin olarak sürece dâhil edildiği bu atölye interaktif bir zemine sahip. Çalışmaya bir rüyanızı anlatarak veya sadece dinleyici olarak katılabiliyorsunuz. Paylaşılan rüyaların diğer insanların hayatında ne tür çağrışımlar yaptığı, rüya temalarındaki ortak ve ayrık taraflar, nelere temas ettiği ve ne hissettirdiği grupça tartışılıyor.
Kayıt için son gün 4 Aralık

Gelelim 4 Aralık’a kadar başvurabileceğiniz Disiplinlerarası Rüya Sempozyumu’na. Detaylı bilgileri Rüya Enstitüsü’nün web sayfasında bulabileceğiniz sempozyumda ele alınacak başlıca konular ve konuşmacılar şöyle:
- Psikomitoloji Bağlamında Rüyalar – Prof. Dr. M.Bilgin Saydam (Psikiyatr, İstanbul Tıp Fakültesi Akademisyen ve Yazar)
- Nöropsikanaliz Bağlamında Rüya – Prof. Dr. Hakan Atalay (Psikiyatr, Yeditepe Üniversitesi)
- Yapay Zeka, Bilinç, Rüya – Prof. Dr. Güven Güzeldere (Akademisyen ve Yapay Zeka Araştırmacısı)
- Düşlerde Anlama Giden Yol – Prof. Dr. Raşit Tükel (Psikiyatr, İstanbul Tıp Fakültesi Akademisyen ve Yazar)
- Rüyaya Uyanmak ya da Gündüz Düşleri – Prof. Dr. İsmail Gezgin (Arkeolog, Yazar)
- Zihin Felsefesi Bağlamında Bilinç ve Rüya – Prof. Dr. Özgüç Güven (İstanbul Ünv. Felsefe Bölümü Akademisyen ve Yazar)
- Rüya Nörolojisi – Prof. Dr. Barış Baklan
- Öyle Bir Düştüm Ki Düşüme – Doç. Dr. Levent Küey (Psikiyatr, Fotoğraf Sanatçısı)
- Rüyalarımızın Travma ve Krizlere Tepkisi ve İyileşme Sürecine Etkisi – Dr. Deirdre Barrett (Psikiyatr, Harvard Medical School, Yazar)
- Nörobilim ve Psikanaliz Arasında Rüya – Dr. Özgür Öğütcen (Psikiyatr, İstanbul Bilgi Üniversitesi Akademisyen ve Yazar)
- Rüyaların Politik Gücü: Eskiçağda Dinsel İletişim ve Propaganda – Dr. Kübra Karagöz
- Göç Psikolojisi ve Rüyalar – Psk. Dan. Ali Rıza Duru (Araştırmacı)
- Arkaik Seslerle Gündüz Düşleri (Ambient Müzikal Performans) Arkaik Seslerle Bilinçdışına Yolculuk (Ambient Müzikal Performans) – Noa H. Kenar (Araştırmacı, Müzisyen)
- Rüya ve Sinema, 4 Yönetmen 4 Rüya – Tan Tolga Demirci (Yönetmen, Yazar)
- Edebiyat, Rüyalar ve Yaratıcılık – İpek Kocaman (Yazar)
- Edebi Eserlerde Rüyaların Kimlik Oluşumuna Etkisi – Alperen Yedekçi (Araştırmacı)
- Rüyalarda İlham ve Yaratım Süreci – Ceysu Uçan (Sanatçı)
Duru: Rüyalar sadece bireysel bir deneyim değil!

Türkiye’de ilk defa düzenlenen bu özel sempozyumun önemini anlamak için Ali Rıza Duru’nun çağrısına kulak verelim: “Rüyalar sadece bireysel bir deneyim değil; aynı zamanda kültürel, psikolojik ve bilimsel boyutlarıyla insanlık tarihine ışık tutan bir fenomen. Bu sempozyum, nöroloji, psikiyatri, psikoloji, sosyoloji, felsefe, sanat ve eğitim gibi pek çok disiplini bir araya getirerek rüyalara bütüncül bir yaklaşım sunuyor. Rüyaların birey ve toplum üzerindeki etkilerini anlamak ve alanın önde gelen isimlerinden güncel bilgileri kapsamaktadır.”
Benim de dinleyici olarak katılacağım 7-8 Aralık’taki sempozyumun ikincisini kaçırmamak için 4 Aralık Çarşambaya kadar kayıt yaptırmak gerektiğini hatırlatmak isterim. Rüyalarla ve rüyalarımla ilgili olarak uzun uzun yazabilirim ama bu yazının önceliğini bir buçuk senedir bana çok iyi gelen enstitüye ayırmak ve rüyalarıyla ilgilenen herkesle paylaşmak istedim. Rüyaların şifalandırıcı enerjisine kavuşmanız dileğimle…

Elanur Us
Peyzaj Mimarlığı lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından edebiyat tutkusunu hayata geçirmek için girdiği İstanbul Üniversitesi AUZEF’de felsefe bölümü son sınıf öğrencisi. Çeşitli atölyelerde yaratıcı yazarlık, çocuk ve gençlik edebiyatı, çocuklarla felsefe, metin çözümleme, mitoloji ve psikoloji dersleri alıyor. 2015’ten beri kurduğu kitap kulüplerinin yürütücülüğünü ve çocuklarla etkileşimli kitap okuma atölyelerini sürdürüyor.